ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, partisinin, TBMM Grup toplantısında, "Hayır' oyu kullananın da 'evet' oyu kullananın da başımın üstünde yeri vardır." dediğini anımsatarak, şu görüşlere yer verdi:

"Yeter ki sandığa gidin, benim tek arzum o. Sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. Buradan da çağrı yapıyorum, sandık önemlidir, sandığa gidin. Demokrasi, saygın bir Türkiye, güçlü bir parlamenter sistem, herkes kendi görevini anayasa çerçevesinde yerine getirsin, ülkede barış, huzur istiyorsanız sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. 'Referandumda ben sandığa gitmem.' demeyin. Bu normal bir siyasi parti seçimi değil, bir iktidar belirlemiyoruz burada. Türkiye'nin geleceğini belirliyoruz."

"Neden vatandaşın 'evet' demesi gerektiğini anlatmıyorlar"

"Onlar neden vatandaşın 'evet' demesi gerektiğini çıkıp anlatmıyorlar bizi veya başkalarını terörle suçluyorlar?" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, "PKK terör örgütünün silahlı saldırısına uğrayan Genel Başkan benim. Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli, Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir saldırıya muhatap olmadı. Şimdi beni alıyorlar terör örgütüyle konumlandırıyorlar, kendileri bunun dışında kalıyor." şeklinde konuştu.

"Halka güvendiğimiz için AYM'ye gitmedik"

Kılıçdaroğlu, CHP'nin anayasa değişiklik paketini Anayasa Mahkemesine götürmeme kararı ile ilgili olarak, şunları kaydetti:

"Biz, Anayasa Mahkemesine gitmedik, halka güvendiğimiz için gitmedik, halkın sağduyusuna, ferasetine güvendiğimiz için gitmedik. Bu halk demokrasiyi savunuyor, bu halk demokrasi için bedel ödedi, bu halk demokrasi için idam sehpasına giden siyasilerin ardından gözyaşı döktü. Aynı tabloların bu ülkede yaşanmasını bir daha istemiyoruz."

"Kararsızlar hala ciddi bir oran"

"Anketlerde nasıl bir tablo var?" sorusuna, "Kararsızlar hala ciddi bir oran olarak görülüyor. 'Hayır' oyları biraz önde, o da görülüyor ama biz, 'hayır'ın çok daha yüksek çıkmasını bekliyoruz." yanıtını veren Kılıçdaroğlu, "Evet'i hiç düşünmüyorum. Samimi olarak söylüyorum. 'Hayır' demiş Türkiye, güzel bir nefes alacak. Herkes görevinin başında olacak. Olağan hayat devam edecek." dedi.

MHP tabanının Türkiye'nin bekası konusunda son derece duyarlı olan bir taban olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Kendi vatanına, ülkesine, bayrağına sahip çıkan bir taban. Dolayısıyla o tabanın referandumda 'hayır' oyu kullanması kadar doğal bir şey olamaz." şeklinde konuştu.

CHP'nin kampanya süreci

CHP'nin çalışmaya başladığını aktaran Kılıçdaroğlu, henüz referandum sloganının ise netleşmediğini belirtti.

"Seçmen anladı mı değişikliği? Sayın Cumhurbaşkanı 'şu an için seçmenin daha çok iyi anladığını düşünmüyorum' diyor. Sizin gözlemeniz nedir? " sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı niye bunu söylüyor, 'seçmen anlamadı' diye. Bu milletin ferasetiyle dalga geçmek demek değil midir? Vatandaş gayet güzel anlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Fırat Kalkanı Harekatı

Güvenli bölgenin gerekliliğine vurgu yapan ve bunun El Bab'da kalması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Türk ordusu Rakka'ya gitsin mi gitmesin mi? Gelin referandum yapalım. Bu kadar basit, en hayati konu. Bizim çocuklarımız şehit düşecek." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mehmet Tosun, Özcan Yıldırım, Barış Gündoğan