Balıkesir’in Bandırma ilçesinde CHP’li Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen Kuşcenneti Festivali ve hemen ardından başlayan Ramazan eğlenceleri tartışmayı da beraberinde getirdi. Hemen hemen her gün şehitlerin olduğu bir ortamda düzenlenen eğlenceler siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilirken, Bandırma Belediyesi’ne tek destek CHP Bandırma İlçe Başkanlığı’ndan geldi.
Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali ile ilgili açıklamalar yapan Bandırma CHP İlçe Başkanı Atilla Atakay, "Şüphesiz ki kültür ve sanat festivalleri bir şehrin dinamiklerindendir. Kent kültürünün oluşmasında, şehrin değişik katmanlarının bir araya gelmesinde ve hem iktisadi hem de sosyal hareketlilik açısından bu tip etkinliklerin faydası vardır zararı yoktur. Tartışma konusu bile değildir. En ilkel kabilelerden, ekonomi veya sanat başkentleri diye adlandırabileceğimiz, Paris, New York gibi şehirlere kadar veya savaşla yoğrulmuş orta doğu ve yakın doğu gibi ülkelerde dahi bu etkinliklerin yapılmasına özen gösterilmektedir. Bandırma da bu etkinliklerini yüzünün akıyla yapmış herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan tamamlamıştır. Bandırma Belediyesi’ne bu konuda teşekkürlerimizi sunarız. Türkiye’mizin içinde bulunduğu zor günler bahane edilerek buradan siyasi rant için çıkarımlar yapmak, yapanların derdidir" dedi.
Atakay, "Bu etkinlikler şehirlerin moralitesi için elzem etkinliklerdir. Umarım ve dilerim ki her sene yapılmaya devam edecektir" diye sözlerine son verdi.
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Türkiye Kamu Sen Bandırma Temsilcisi Arda Ertan ise, "Belli bir süredir güvenlik güçlerimizin yurdumuzun birliğini ve bütünlüğünü sağlamak adına terör örgütlerine karşı canları pahasına bir mücadeleye girdiklerini ve bu uğurda artık sayıları yüzlerle ifade edilecek kadar şehitler verdiğimizi gözlemliyoruz. Elbetteki bu hazin tablo, vatansever, milli ve manevi değerlerimizi benimseyip gözeten, Atatürkçü bireylerden oluşan Türkiye Kamu Sen camiasını da derinden yaralamakta ve her şehidimizin acısını yüreklerimizde hissetmekteyiz. Mayıs ayı içerisinde bir geleneksel Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivalini daha geride bıraktık. Bu tür festivallerin bir kentin tanıtımına olan katkısı muhakkak ki oldukça fazladır. Festival bünyesindeki sosyal-kültürel etkinlikler de, o kentte yaşayan insanlar için, böylesi etkinliklerle belki de yılda bir defa karşılaştıklarından dolayı oldukça cazip ve anlamlı olabilmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz şu günler oldukça hassas ve gergin bir zaman dilimidir. Ülkemizin Güneydoğu bölgesinde adı konmasa da aylardır süren fiilen bir savaş hali vardır ve sürekli olarak askerimizin, polisimizin şehadet haberleri gelmektedir. Buna ilaveten son bir yıl içerisinde yurdumuzun çeşitli kentlerinde yaşanan bombalı terör saldırıları sonucunda da birçok masum insanımız hayatını kaybetmiştir. Durum böyle iken Bandırma’da gerçekleştirilen festival ve Ramazan ayı etkinliklerinin kapsamını sınırlandırmak, mümkün mertebe coşkulu eğlenceleri, konserleri, havai fişek gösterilerini etkinlik programından çıkarmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Özetle, bir tarafta büyük çaplı ulusal acılar yaşarken ve şehitlerimizin yasını tutarken, müzikli-danslı eğlenceler düzenlemek Türkiye Kamu Sen Bandırma Temsilciliği olarak onay veremeyeceğimiz bir durumdur" ifadelerine yer verdi.
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu ise, festivallerin özenle düşünülmesi gerektiğini söyledi. Mutlu, "Artık insanlarımız terör olaylarında şehitlerimizi bile anmaz duruma geldiler. Vatandaş olarak tepkilerimiz azalmaya başladı. Yani bir anlamda bu olaylara ve ölümlere alıştık veya alıştırıldık. Ülkemiz maalesef kan gölüne dönmüş. Memleket yıkılıyor. Bu durum ve koşullarda ortak bir tepki de gösteremiyoruz. Büyük kentlerde değişik adlar altında festivaller ve eğlenceler yapılıyor. Şimdi biz ülke bu acıyı yaşarken bu yapılanlar ne kadar doğru. Bu festivali yapanlar ‘hayat sürüyor, hayat devam ediyor’ şeklinde açıklamalar yapılıyor. Bir ailenin bir ferdi öldüğünde herhangi bir düğün merasimi ve eğlence yapmamız mümkün mü? İlla ölünün kendi ailenizde yaşanması gerekmiyor. Ülkede 5 şehit, 10 şehit olduğu zaman festivaller ve eğlenceler olursa acıyı ortak yaşamamızı engelliyor ve bizi yabancılaştırıyor. Birbirlerine yabancılaşmış insanlar aynı duyguları paylaşmazlar. Aramızdaki birlik ve bağ kopuyor. Bandırma’da bir şehit olsa buradaki eğlencelerin yapılması mümkün mü? Bandırma’da bir şehit cenazesi olsa o gün Bandırma’nın meydanında bir konserin gerçekleşmesi mümkün değil. Ama aynı şehit Bayburt’tan, Balıkesir’den, Kütahya’dan veya Türkiye’nin herhangi bir yerinden kalkıyor yokmuş gibi davranıyoruz bu doğru değil. Elbette hayatımızı sürdüreceğiz ve sevineceğiz. Ama sevincimizi bu kadar açık yaşamamıza ve bu kadar açık göstermemize gerek yok. Özellikle kamu adına iş gören ve kamu adına karar veren insanların bu festivallerde ve etkinliklerde daha özenli ve daha dikkatli davranması gerekir" diye konuştu.
Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali ile ilgili önemli açıklamalar yapan Bandırma AK Parti İlçe Başkanı Alp Bostancı ise, "Festival Can Dündar ve Erdem Gül ile sadece buram buram ideoloji kokan bir şey olmamalıydı. Eğer ki Kuş Cenneti’ni öne çıkaracaksak bu konunun içine girebilecek akademisyenler çağrılmalı, Bandırma ve Türkiye’de kirliliğin boyutları, gölün temizlenmesine dair teknolojik yatırımlar gibi konular konuşulmalıydı. Tüm bunlar da Bandırmalılar önünde tartışmaya açılabilirdi. Ancak biz her sene festivali bir eğlence aracına dönüştürüyoruz. Biz tabi müziğe de eğlenceye de karşı değiliz. Bu yanlış algılanmasın. Sadece bu sene bu hassas ortamda bu olmaması gerekliydi. Konserlerde ön tarafa konulmuş deri koltuklar ile protokol sıraları yapılması da kaygı duyduğum bir başka meseleydi. Halk için yaptığın festivalde bu kadar nitelikli bir avam kamarası yaratmanın ve kendine özel yer ayarlamanın hiç bir anlamı yoktur. Eğer ki halkla beraber seyretmek istiyorsan halkla seyredersin ya da yan tarafta daha küçük bir protokol ayarlarsın. Ancak görüyorum ki bu protokol zincirinde kırmızı koltuklu bir bölüm ve onun dışında kahverengi koltuklardan oluşan farklı bir bölüm var. Bu festival sonunda halkçı parti sınıfta kalmıştır. Halkla bütünleşen insanlar ancak halkçı olabilirler. Sosyal demokrat düşünce bu değildir. Bu düşünce halkın dışında kendine farklı bir sınıf yaratmaktır. Ben bu festivalde maalesef bu sınıfı gördüm. Demir parmaklıklar arkasında ayakta duran bir halk yığını ve onun önünde de sıra sıra sandalyelerle oluşturulmuş bir protokol var" dedi.