CHP Bursa Milletvekili Ecz. Erkan Aydın’ın halk sağlığını hiçe sayarak internet üzerinden satılan sahte ilaçlar konusunda yaptığı uyarı sonuç verdi. Sahte ilaç satan 3 bin 500 internet sitesi kapatıldı.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada internet üzerinden satılan sahte ilaçların yol açtığı ölümlere vurgu yapan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın uyarıları sonuç verdi. Yapılan açıklamaya göre, sahte ilaç ve zayıflama çayı satan 3 bin 500 internet sitesi kapatıldı. Ayrıca firmalara yapılan kontrollerde güvensiz bulunan bin 307 ürünün bin 42’si yasaklanırken, bu firmalara toplamda 96 milyon lira para cezası kesildi.
Türkiye’nin sahte ilaç konusunda 4’üncü sırada olduğunu, ruhsatsız ve sahte ilaçlara internette bir dakikada ulaşılabildiğini hatırlatan Erkan Aydın, “Yapılan denetimlerde güvensizliği tespit edilen ürün sayısının bir önceki yıla göre yüzde 50 artış gösterdiğini görüyoruz. Bu denetimler arttırılmalı, vatandaşlarımız bu sahte ilaçlara ulaşmadan engellenmeli. Zayıflama, bitkisel, cinsel gücü arttırıcı, kas geliştirici gibi ruhsatsız ilaçlar internetin yanı sıra marketlerde de satılıyor ve toplum bu konuda özendiriliyor. Bu sitelerin kapatılması olumlu bir gelişmedir ancak yeterli değildir. Şu an hala bu ruhsatsız ilaçlara internetten bir dakika içinde ulaşmak mümkündür” dedi.
Aydın, ayrıca bu ürünlerin sadece doktor kontrolünde eczanelerden alınması gerektiğini de ifade etti.