ADANA (AA) - Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli, etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla hizmet veren Adana Çocuk İzlem Merkezi'ni (ÇİM) daha iyi noktalara taşımak için uzmanların katılımıyla toplantı düzenledi.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, adliye toplantı salonundaki etkinlikte, yaptığı konuşmada, konuyla ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinin belirlendiğini Adana ÇİM'in kalitesini Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

ÇİM'in mağdura ulaşmak ve adli görüşmeye hazırlık süreci açısından büyük önem arz ettiğini belirten Yeldan şunları kaydetti:

''Tespit edilen sorunların ve çözüm önerilerinin hem yargılama süreci açısından hem de mağdur çocukların psikoloji açısından çok önemli. Sorunlarımız var ama bunları çözebiliriz. İyi niyet ve samimiyetle görüşlerinizi sundunuz. Çözüm önerileri daha kaliteli ve eksiksiz yargılama süreci başta olmak üzere çocuklarla ilgili tüm aşamaları ilgilendiriyor. ÇİM'in sorunlarını çözmek için buluştuk.  Sorunlar ve çözüm önerileri belirlendİ, Hedefimiz Adana ÇİM'in kalitesini Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmak.''

Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş da toplantının konuyla ilgili kurumlar arasında diyaloğu güçlendirdiğini, ÇİM konusunda fedakarca çalışan personele ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

ÇİM'in hassas ve birçok kurumu kapsayan bir konu olduğunu aktaran Ertaş, ''Toplantıyla başlayan diyaloğun birçok sorunu çözeceğine inanıyorum. Hepimiz kendi çocuklarımızı da düşünerek daha hassas davranmalıyız. Öncelikli olarak fiziki, teknik ve güvenlik şartların düzeltilmesi konusundan başlayıp, çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için çalışacağım'' ifadelerini kullandı.

Toplantıda cinsel istismar şüphesi olan çocuğun beyanının alınması, muayene ve aile görüşmesinin yapılması, raporunun hazırlanması için gereken tüm personel ve ekipmanın bulunduğu, işlemlerin her aşamasında çocuğun yüksek yararının gözetildiği merkezin her aşamasıyla ilgili eksiklikler belirlendi. Soruşturma işlemlerinin daha sağlıklı yürütülmesi ve bu aşamada mağdur çocukların olumsuz etkilenme süreçlerinin en aza indirgenmesi için uzman görüşleri alınıp çözüm önerilerini tespit edildi. Ayrıca ÇİM'de görevli personelin daha verimli olmaları için eğitim çalışmalarının da başlatılmasına karar verildi.

Başsavcılık toplantı salonunda düzenlenen etkinliğe başsavcı vekilleri, hakim, savcı, emniyet yetkilileri ve diğer personeller katıldı.