Seferihisar Çocuk Belediyesi 4’üncü dönem belediye başkanını seçti. Oldukça çekişmeli geçen 4 adaylı seçimin galibi 39 oy alan 13 yaşındaki Selin Ada oldu.
2011 yılından beri İzmir Seferihisar’da uygulanan, ilçede yaşayan çocuklardan kurulu ve Seferihisar Belediyesi içerisinde aktif görev yapan Çocuk Belediyesi, 4’üncü dönem belediye başkanını seçti. Mevcut Başkan Defne Kepcan’ın görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimde Selin Ada, Gamze Argın, Selenay Geçer ve Mustafa Sağlam, aday oldu.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer etkinliği başından sonuna kadar takip ederken, Seferihisar Belediyesi müdürleri, seçimden önce birer sunum yaparak müdürlüklerini tanıttı ve yeni dönemde çocukların hangi müdürlükte çalışmak isteyeceklerini ilgi alanlarına göre seçmesine yardımcı oldu.
"Çocuk Belediyesini BM’ye sunacağız"
Oylama öncesi konuşma yapan Başkan Soyer, "Sevgili çocuklar, Çocuk Belediyesi, sadece Türkiye’de değil, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama. Biz, 2011 yılından beri Çocuk Belediyesi adı altında bir yapıyı kurmaya başlıyoruz. Önümüzdeki hafta bugün yaptığımız seçimi ve uygulamamızı, Brüksel’de düzenlenecek Çocuk Dostu Kentler toplantısında Sayın Kaymakamımız Resul Çelik’le birlikte götüreceğiz. Orada, Seferihisar’da yaptığımız çalışmaların filmini göstereceğiz ve Birleşmiş Milletler Çocuk Dostu Kentler’e Türkiye’de bir belediye olarak Çocuk Dostu Kent kapsamında Çocuk Belediyesi ne demektir, nasıl çalışır bunu göstereceğiz" dedi.
"Siz geleceğin büyüklerinden önce bugünün bireylerisiniz"
Çocuk Belediyesi’nin çok temel bir amacı olduğunun altını çizen Başkan Soyer, "Sizler geleceğin büyükleri, yöneticileri olmak dışında bugün şehrimizin, ülkemizin sahiplerisiniz. Aynı sokaklarda yürüyoruz, aynı havayı soluyoruz, dolayısıyla siz bugünkü hayatın da ortaklarısınız. Bu nedenle sizin bugün kentin yönetimine katılmanız gerekiyor. Bunu şu sebeplerden istiyoruz. Bu kent sizin Seferihisar sizin, bu kentin daha iyi olabilmesi için söz hakkınızın olması gerekir. Aynı zamanda gelecekte seçeceğiniz meslekleriniz için de burada yapacağınız çalışmaların faydası olsun istiyoruz. Çocuk Belediyesi dünyada ilk kez uygulanan bir model olarak sizlerin bugününüze ve yarınınıza katkı koyması için hazır. Bugün görev süresi dolan Başkanımız Defne Kepcan’a çok teşekkür ediyorum onu hiçbir zaman unutmayacağız ve bırakmayacağız. Ayrıca bugün yapılacak seçimde tüm adaylara başarılar diliyorum" dedi.
Seferihisar Çocuk Belediyesi’ne kayıtlı 112 çocuğun gizli olarak oy kullandığı seçimde, sandıkların açılmasının ardından oyların 39’unu alan Ulamış Ortaokulu öğrencisi Selin Ada Seferihisar Çocuk Belediye Başkanı seçildi. Selin Ada seçim zaferini, kendisini destekleyen arkadaşlarıyla birlikte büyük bir coşkuyla kutladı.
Çocuk belediyesi nedir?
’Çocuk Dostu Kentler’ oluşturmak için UNICEF kriterlerinin yaşama geçirilmesi amacıyla Türkiye’de çeşitli uygulamalar yapılıyor. Proje ile yönetime çocukların katılımının sağlanması, çocuk hakları konusunda bilinç oluşturulması ve eğitimler düzenlenmesi, çocuk haklarını gözeten bir belediye yapısı ve düzeni oluşturmak konusunda somut adımlar atılması hedefleniyor. Seferihisar Belediyesi tarafından 2011 yılında kurulan Çocuk Belediyesi ile çocukların belediyenin içerisinde yaşadıkları kentte aktif rol oynaması sağlanıyor. Bu kapsamnda eski bir düğün salonu restore edilerek içerisinde; çok amaçlı salon, müzik odası, fotoğraf ve seramik atölyesi, proje ve faaliyet odası bulunan bina Çocuk Belediyesine tahsil edildi. Çocuk Belediyesi 2011 yılından itibaren belediye çalışmalarında karar alıcı bir mekanizma olarak doğrudan katılıyor, merkezde genç ve çocuklara yönelik birçok proje, seramik, piyano, keman, gitar, çocuk korosu, halk oyunları, satranç, resim ve tiyatro kursları aktif olarak devam ediyor. Ayrıca çocuklar haftada bir günü belediye içerisinde seçtikleri müdürlükte geçiriyor ve ilçede yapılacak projelerde söz söyleme hakkına sahip oluyor.