Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, okula giden çocuklarda ağır çanta taşımanın, omurga, omuz, boyun, bel sağlığı açısından zararlı durumlar ortaya çıkarabileceğini söyledi.
Ebeveynlere, çocuklarına ağır çanta taşıtmama konusunda uyarıda bulunan Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çanta yükü ağırlığını kontrol etmede en önemli görevin aileler ve eğitimcilere düştüğünü ifade etti. Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, “Çünkü çocukların sırtına çok yük bindirdiğiniz zaman özellikle omurga, omuz, boyun, bel sağlıkları açısından sıkıntılı durumlara düşürebiliyor. Çocuklara bunlara bağlı olarak ilerleyen yaşlarda sıkıntılar yaşayabiliyor. Onun için ağırlığı mümkün olduğunca en aza indirmek lazım” dedi.
Ağırlığı kadar dengeli taşıma da önemli
Çantaların ağırlığı kadar dengeli taşınmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, çift askılı sırt çantalarının uygun bir taşıma aracı olduğunu dile getirdi. Yine ebeveyn ve öğretmenlerin, çocuklarda çantanın iki askısının da takılı olmasına dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, “Çocuklar bazen değişik düşüncelerle çantalarını tek omuzda taşıyabiliyor. Tek tarafa doğru yüklemeler omurganın tek tarafa doğru eğilmesine, yükün tek tarafa doğru binmesine yol açabiliyor. Bunlar da ağrıların yanı sıra değişik deformelerle sonuçlanabiliyor. Bunun önlenmesi adına sırt çantası askılarının her iki omuza da asılması lazım” diye konuştu.
Ağırlık 7’de 1’de fazla olmamalı
Çanta ağırlıklarının, çocuğun ağırlığının 7’de birinden fazla olmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, “Aslında bu kurallar her yaş grubu için sakıncalı. Ama ağaç yaşken eğilir diye de bir durum var. Çocuklar küçük yaşta ne kadar ağır çanta taşırsa ilerideki sıkıntıları da o denli fazla olacaktır. Onun için küçük yaştaki çocuklara yüklenmemekte fayda var” ifadelerini kullandı.