Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, 15 Temmuz darbe girişiminin zındık hareketi olduğunu belirterek, “15 Temmuz devletimize, milletimize kast eden post modern bir zındık hareketidir. Bunun böyle bilinmesi lazım” dedi.
Çorum’da vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle İstanbul Yenikapı Miting Alanı’nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne destek vermek için Hürriyet Meydanı’nda toplandı.
Hürriyet meydanını dolduran vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve pankartlarla FETÖ’nün darbe girişimine tepki gösterdi. Geniş güvenlik önleminin alındığı meydanda kalabalık ve sıcak nedeniyle fenalık geçiren bazı vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti. Sıcak hava nedeniyle alanda bulunan bir itfaiye aracından zaman zaman vatandaşların üzerine su sıkıldı.
Alada kurulan platforma çıkan Vali Necmeddin Kılıç, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fatih Üstündağ, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras ile ilçe belediye başkanları hep birlikte vatandaşları selamladı. Vali Kılıç ile beraberindekiler, burada yaptıkları konuşmalarda FETÖ’nün darbe girişimine tepki göstererek, birlik ve beraberlik mesajları verdi.
15 Temmuz gecesi bin zındık hareketin ortaya koyduğu alçaklığı yaşadıklarını dile getiren Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, “Bizim tarihimizde çok iftihar ettiğimiz zaferlerimiz var. Bu coğrafyada çok muhteşem medeniyetler inşaa ettik. Tertemiz bir kardeşlik kültürümüz var. Ama buna rağmen Selçuklu, Osmanlı tarihine baktığımızda zındıkların tarihidir. 15 Temmuz günü Türkiye’ye bu acıyı yaşatanlar bu kadar insanımızın kanını dökenler, devletimize milletimize kast eden hareket post modern bir zındık hareketedir. Bunun böyle bilinmesi lazım. Post modern bir zındık harekettir. Bunun adını koymanın zamanı geldi. Yok ekstramıstir, yok radikalisttir bırakın o kelimeleri bu milletin anladığı dilden konuşalım. Bu post modern bir zındık harekettir. Başkasının emriyle, başkasının planlamasıyla başkasının kumpasıyla yönlendirmesi ve planlamasıyla bunu iyi bilelim” dedi.
“Siyasi farklılıklarımız husumet sebebi, kavga sebebi olmaması lazım, 15 Temmuz gecesi bunu çok iyi anladık Allah herkesten razı olsun”
Zındık hareketinin başı olarak bilinen adamın Amerika’da yaşadığını hatırlatan Çiçek, “Şimdi yeri gelmişken halkımız daha iyi anlasın diye atasözlerimizi söylüyoruz. Atasözlerimiz bizim bin yıllık tecrübemizin ortaya koyduğu husus. Süt vermeyen ineğe saman döker misiniz, yem verir misiniz. Ya kesersiniz ya satarsınız. Bu zındık hareketin başı durumundaki olan adam 1999’dan beri sözüm ona bizim müttefikimizin olduğu bir ülke de onların kovasına süt vermeye devam ediyor. Bu sütten bizim kovamıza akan bir damla yok. Bunu anlamanın zamanı geldi. Günümüz dünyasında birliği, beraberliği kardeşliği bozmanın yolu dini kisveli, din görünümlü sözüm ona bir kısım sahtekarları öne koymak suretiyle cennetten parsel dağıtarak, peyine takılarak cennete gideceğini zanneden bir kısım insanlarımızı aldatmak ama başkasının değirmenlerine su taşımak. Bundan sonra ne ders çıkaracağız diyorsanız evvela bunlara dikkat etmemiz lazım” diye konuştu.
Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları da veren Çiçek, “Bir, birliğimiz ve beraberliğimiz bozulmayacak. Hangi partiden olursak olalım, hangi dini görüşü benimsersek benimseyelim, hangi meslek grubundan olursak olalım değil mi ki bayrağımız, değil mi ki vatanım bir. Değil mi ki devletimiz bir, değil mi ki milletimiz bir geri kalan her şey teferruattır. Kim neye inanıyorsa başım üstüne. Hangi partiye mensup olursa olsun hepsi bizim başımızın üstüne. Böyle birlik ve beraberlik içerisinde olacağız ve bunları aşacağız. Birinci çıkaracağımız ders bu. Siyasi farklılıklarımız husumet sebebi, kavga sebebi olmaması lazım. 15 Temmuz gecesi bunu çok iyi anladık Allah herkesten razı olsun” diye konuştu.
“Aklınızı, vicdanınızı ve cüzdanınızı kimseye teslim etmeyin”
Vatandaşlardan akıllarını, vicdanlarını ve cüzdanlarını kimseye teslim etmemeleri için uyaran Çiçek, “Osmanlı’da, Selçuklu’da geriye dönük zındık hareketlere baktığımızda yaptıkları bir şey var. Bizim insanımızı şu veya bu şekilde kandırırak belli bir istikamete devletinin, milletinin aleyhine faaliyetlerin içerisine sokmuşlar. Bugün 7 Ağustos 2016 tarihiyle şunu unutmayın. Bir aklınızı kimseye vermeyin. İki vicdanınızı kimseye vermeyin. Üç Allah’ınızı severseniz cüzdanınızı da kimseye vermeyin. Öyle olsaydı Allah aklınızı ipotek verdiğiniz adama verir bizden akılı esirgerdi. Allah herkese akıl vermiş. Neden birisi sizden daha akıllı olmuş. Bundan dolayı müstevli İngiliz’in, İtalyan’ın Fransız’ın bile yapmadığı alçaklık yapıldı. Bu milletin parlamentosu bombalandı. Bu milletin fertleri genç, yaşlı demeden kurşunlar sıkıldı. Neden böyle oldu. Bir kısmı aklını sözüm ona mehdi, mesih ne haltsa neyin mesihi ise ona götürdü ona verdi. Bu ve benzeri çarpık yapılar var gelecekte de olabilir. Aklınızı kimseye vermeyin. Hayır hasenat yapacaksınız hesabını soramadığınız himmet, zimmet ne kadar ahlaksız iş varsa bunlar millete kurşun olarak geri döndü. Hesabını soramadığınız hiçbir yere para vermeyin. Çünkü bu coğrafyanın insanları bu sebeple kandırılıyor, şu sebeple kandırılıyor. Kandırılmış insanlar ülkesi olmayalım. Önüne ayet okuyorlar, arkasına hadis koyuyorlar yok peygamberi rüyasında görmüş hadi oradan sahtekar. Keraheti olanın kerameti mi olur. Peygamber senin gibi bir alçağa niye görülecek neden görülecek. İşim yok rüyamda şunu gördüm yok rüyamda bunu gördüm. Peygamber böyle diyor şu şöyle diyor kerameti kendinden melhul, afakan geçiren birileri din adına bir süre sahtekarlık yapıyor. 15 Temmuz’un arkasında ne varsa aklın vicdanın ve cüzdanın birilerine emanet edilmesine getirdiği sıkıntılardan oluşuyor.
15 Temmuz’un zararları hakkında da açıklama da bulunan Çiçek, “15 temmuz gecesinin en büyük zararı üç yşey gördü. Birincisi millet gördü. 2016 yılında demokrasi ile yönetilen millet kendi iradesine hakim. Millet en büyük zararı gördü. Dehşet bir gecesi yaşadı. İkincisi devletimiz gördü. 15 Temmuz’dan beri devlet olarak Suriye’de ne oluyor bilmiyoruz. Irak’ta, Kafkasya’da neler oluyor. Dünyanın öbür ucundaki gelişme ne üzerinde duruyor muyuz. Buralardaki her gelişme Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu gelişmeleri iyi değerlendirmezsek bir daha bu konuşmaları buralarda yapma şansımız yok. Devlet zarar görsün diye bu alçakları kullandılar. En büyük zararı İslam gördü. İslam barış dini. Esenlik dini. Boğazlamak, kurşunlamak var mı?. Alçakça Müslüman kardeşine kurşun yağdırmak var mı. IŞİD’ten ne farkın var. PKK’dan ne farkın var” ifadelerini kullandı.
Çiçek’in konuşmasının ardından darbe girişiminde hayatını kaybedenler ile Türkiye’nin geleceği için dua edildi. Vatandaşlar daha sonra meydana kurulan dev ekrandan, İstanbul’da düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ni seyretti.