Çukurovalı kadınlar, Ramazan ayının gelmesi ile son hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyorlar.
Osmaniyeli Kadınlar, iftarda ve sahurda yemek için, ramazan öncesi imece usulü ekmek yapmaya başladılar. Bir gün öncesinden yoğrulan hamuru mayalanması için gece boyu dinlendiren Osmaniyeli kadınlar, sabahın erken saatlerinde kalkarak ekmek hazırlıklarına başlıyor. Ekmeği pişirmek için yakılan ateş ve yapılacak ekmeğin hamurlarının ayarlanması ile başlayan ekmek yapma çalışması öğle saatlerine kadar devam ediyor.
Kadınlar arasında yapılan görev dağılımında bazıları hamurları ekmek yapmak için ayarlarken, bir kısmı ekmeği oklava ile açıyor, diğerleri ise pişirmek için ocak başında bekliyor.
Osmaniye’nin Çona köyünde yaşayan Ayşe Aktaş, yaptıkları ekmekle ramazan ayında rahat ettiklerini belirterek, “İftarda ve sahurda bu ekmekleri yiyoruz. Sofraya getirmeden önce ekmeği biraz ıslatıyoruz ve bu şekilde ailemize ve gelen misafirlerimize sunuyoruz” dedi.
Yufka ekmek bozulmadan, kolay kolay küflenmeden uzun süre kaldığını söyleyen Sariye Kızar,” bu ekmekleri yaparak hem sofralarımıza lezzet katıyoruz hem de ekonomik olarak uzun süre bir rahatlık yaşıyoruz. Ekmeğimizi mahallemizde oturan kadınlarla beraber yapıyoruz. Her gün başka bir kişinin evinde başka bir kişiye yapıyoruz. Bu sayede birbirimize yardım ederek ramazan ayını rahat geçirmemizi sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayında oruç tutukları için ekmek yapmasının zor olduğunu belirten Bediha Göktaş, “Hazırlıklarımızı bir an önce bitirerek Ramazan ayını rahat geçirmek istiyoruz. Ben ekmek yapma safhasının pişirme bölümündeyim. Burada ekmeği pişirdiğimiz sacımızın altını çok yakmıyoruz ve ekmeği sürekli çevirerek pişiriyoruz. Sofralarımızda ise afiyetle yiyoruz” cümlelerini kurdu.
Sadece ramazan ayında ekmek hazırlıklarını yapmadıklarını belirten Emine Karadağ, “Biz bu hazırlıkları önemli günlerimizde de yapıyoruz. Düğün olacaksa bu şekilde toplanıp düğün ekmeği yapıyoruz. Bazen bayram öncesinde toplanıp yapıyoruz. Ramazan ayında yaptığımız ekmek ise ayın bereketinden olsa gerek bize daha kolay geliyor. Aynı zamanda daha bereketli oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Köye Malatya’dan misafir olarak geldiğini söyleyen Sülbiye Aktaş,” Bu ekmek Çukurova’nın tanıtıcı unsurlarından. Malatya’da komşularımızla veya başka arkadaşlarla oturduğumuzda ekmek konusunu açıyorlar ve çok beğendiklerini söylüyorlar. Biz de Ramazan ayı öncesi ağabeyimin yanına misafir olarak geldik ve ekmek yapacaklarını söylediler. Bende burada ekmek yapanlara yardım ediyorum” dedi.