Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde, ’Damada işkence’ geleneği sürdürülüyor.
Düğün gecesi arkadaşlarının gece yarısı evden çıkardığı damada, eşarp ve etek giydirildi. Yerdeki çöpler süpürtülüp, başında yumurta kırılan damat, darbuka eşliğinde oynatıldı. Acılı baklava yedirilen damat, sırtına yumrukla vurularak eve gönderildi. Sandıklı’da düğünlerden sonra eğlence amacıyla uygulanan ’damat işkencesi’ geleneğinde yine ilginç görüntüler ortaya çıktı. Geçmişi bilinmeyen ancak yıllardır süregelen gelenek dün akşam Niyazi ve Yağmur Sivrikaya’nın düğününün ardından da yapıldı. İlçe geleneklerine uygun dün öğle namazından sonra başlayan düğün yemek ikramı, ’güvey başı’ ve ’gelin alma’ ile devam etti. Akşam ise, ilçedeki düğün salonunda düğün yapıldı. Düğün sona erdiğinde gelin ile damat Çakır Mahallesi’ndeki evlerine giderken, damadın arkadaşları gece yarısı eve gelerek Niyazi Sivrikaya’yı dışarı çıkardı.
Başında yumurta kırıldı, acılı baklava yedirildi
Geleneğe göre dışarı çıkan damada arkadaşları, eşarp, etek ve kadın yeleği giydirdi. Bu şekilde arkadaşlarının devirdiği konteynerdeki çöpleri süpüren damat, daha sonra yere serilen bir kilim üzerine oturdu. Buraya küçük tüp, tava, yağ, yumurta ve ekmek getirilirken, bir arkadaşı damadın başında kırdığı yumurtaları tavaya döktü. Damat, ardından pişirdiği yumurtaları eliyle arkadaşlarına yedirdi, kalanını da kendi yedi. Sonrasında darbuka eşliğinde oynatılan Niyazi Sivrikaya’ya içine acı biber konulan baklava yedirildi. Yaklaşık yarım saat süren damat işkencesinin ardından Sivrikaya, sırtı yumruklanarak eve gönderildi.
Damadın arkadaşlarından Kadir Mangal, "İlçemizde uzun yıllardır damat işkencesi geleneği devam ediyor. Damadın arkadaşları tarafından düğün tamamlandıktan sonra damada çeşitli işkenceler yapılıyor. Niyazi kardeşimize de işkence yaptık" dedi.