15 Temmuz’daki darbe girişimine Türkiye dışından da tepkiler yağıyor. Başkanlığını Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun yaptığı Yerli Düşünce Derneği’nin Azerbaycan ve Kerkük temsilcilikleri sokaklara astıkları pankartlarla darbe kalkışmasına karşı Türkiye’nin yanında olduklarını belittiler.
FETÖ tarafından düzenlenen darbe kalkışması yurt içinden olduğu kadar Türk İslam coğrafyasında da büyük tepki topladı. Türkiye’nin dost ve kardeş ülkeleri bir bir darbeyi kınayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve seçilmiş sivil hükümetin yanında olduklarını belirttiler. Yerli Düşünce Derneği’nin Kerkük ve Azerbaycan temsilciliklerinden de hain darbe girişimine karşı Türkiye’ye destek geldi. Azerbaycan ve Irak sokaklarında pankartlar asarak Türkiye’deki darbe girişimini kınayan dernek temsilcileri, “Türkiyemizi bölmek için yapılmış bu darbe girişiminin karşısındayız. FETÖ ve benzeri tüm terör örgütlerini lanetliyoruz” dediler.
Demokrasi nöbeti tutuyorlar
Azerbaycan’da sembolik olarak demokrasi nöbeti tutan Yerli Düşünce Derneği üyeleri, Bakü sokaklarına üzerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu pankartlar asarak Türkiye’ye destek verdiler. “Acınız acımız, sevinciniz sevincimiz olacak, Türkiyemiz” sözleri ile Türkiye’ye karşı olan sevgilerini belirten dernek üyeleri, her türlü darbe girişiminin ve FETÖ’nün karşısında olduklarını vurguladılar.
“Türk İslam coğrafyasının şah damarını kesmek istediler”
Azerbaycan ve Türkiye’nin tek millet olduğunu belirten Azerbaycan Milli Kahramanı İbad Hüseyinli, “Bizler Türkiyemize, kardeşlerimize ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanımıza destek vermek için toplandık. Eğer hain darbe girişimi başarılı olsaydı, bu Türkiyemizin dağılmasına neden olurdu. Türkiye’yi dağıtarak, tüm Türk İslam coğrafyasının şah damarını kesmek istediler. Bizler çok iyi biliyoruz ki Ankara düşerse Türk İslam coğrafyasında yaşayan mazlumların gözlerindeki yaş durmaz. Türk halkı büyük bir kahramanlık göstererek darbeyi önledi. Vatanperverlik karşısında her şeyin aciz olduğunu tüm dünyaya gösterdiler” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın yanındayız”
Irak’ta Kerkük sokaklarında darbeye karşı pankartlar asan Yerli Düşünce Derneği Kerkük Temsilcisi Kahtan Vendavi, “Türkiye’deki darbe girişimini lanetliyoruz. Kardeşlerimiz devlete sahip çıkmak için tankların üzerine yürüdü. İradeleri uğruna şehadet şerbetini içti. Allah tüm kardeşlerimize rahmet eylesin. Türkiye güçlü ve dik durduğu sürece Türkmenler de dik duracaktır. Türkiye’nin mağlup edilmesi, sadece Türkiye’nin meselesi değildir. Tüm Türk İslam coğrafyasının gözü Türkiye’de Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanındayız” dedi.
“Hedefleri Türk İslam Coğrafyası”
Darbe girişiminin Türkiye’ye karşı düzenlendiğini, ancak darbenin başarılı olması durumunda etkisinin Türkiye sınırlarından çok daha ötesine uzanacağına dikkat çeken Yerli Düşünce Derneği Yurtdışı Teşkilatları Sorumlusu Mehmet Atak, “Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmiş, 3 kıtaya hükmetmiş bir medeniyetin evlatlarıyız. Kadim medeniyetimizin izlerini ve insanlarını tüm dünyada görmek mümkün. Bu alçak darbecilerin hedefi sadece Türkiye değil, Türk İslam coğrafyasında yaşayan kardeşlerimizdir. Ellerinde Türk Bayrağı, gönüllerinde iman olan tüm gönüldaşlarımıza ve bu süreçte milletimizin yanında olan bütün kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.