Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği darbe girişimi kapsamında adliyede ifade veren ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, bugün Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısına katıldı. Darbeciler için idam isteyen Türe, "Adalet yerini buldu. Alnımız açık. Her türlü hesabı vermeye hazırız" dedi.
Darbe girişimi çerçevesinde hakkında yapılan şikayet üzerine 20 Temmuz’da belediyedeki odasında ve evinde arama yapılmasının ardından, soruşturma kapsamında adliyede savcıya ifade veren MHP’li Anamur Belediye Başkanı Türe, ertesi sabah tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Türe, bugün Mersin’e gelerek Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısının ikinci birleşimine katıldı. Toplantıyı sonuna kadar izleyen ve meclis kararlarında el kaldıran Türe, toplantı sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan söz isteyerek meclis üyelerine hitap etti.
"12 saat ifade alma süresince her şey ortaya çıktı"
Konuşmasına, "Malumunuz, iki gün önce Anamur’da şahsımla ilgili üzücü bir hadise meydana geldi" diyerek başlayan Türe, soruşturmaya dahil edilmesiyle ilgili bilgi verdi. Türe, 15 Temmuz FETÖ’nün yaptığı darbe girişimiyle ilgili yaygın gazetelerden birinin ekinde kendisinin de darbeden bilgisinin olduğu, bunu Anamur’da bir kişiyle paylaştığı ve ertesi günü beklemesi gerektiğini söylediği yönünde çıkan haber üzerine Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrıldığını anlattı. İfadesinin alındığını ve kendisinin gösterdiği 25-30 kişinin de tanık olarak ifadesinin alınıp, belediyedeki makamında ve evinde polis tarafından arama kararıyla arama yapıldığını belirten Türe, "Makamımda festival ve fuarla ilgili CD, evimde de bir üç hilal bayrak, üç tane Türk bayrağı, üç tane Kuran-ı Kerim, bir de Safahad adlı kitap bulundu. Başka bir suç unsuruna rastlanmadı. Bunun üzerine 12 saat ifade alma süresince her şey de ortaya çıktı. Cumhuriyet Başsavcılığımız mahkemeye sevk etti ve mahkemeden serbest bırakıldım" diye konuştu.
Türe, darbeciler için idam istedi
Emekli Jandarma Yüzbaşı olan Başkan Türe, FETÖ tarafından 15 Temmuz’da yapılan darbeyi ve 24 yıl şerefle, onurla taşıdığı kutsal üniforma altında bu darbeye teşebbüs edenleri lanetle kınadığını söyledi. Özellikle 20 yaşındaki, tatbikat denilerek çıkartılan ve verilen emri uygulamaktan başka çaresi olmayan Mehmetçiğin bunlardan ayrılmasını isteyen Türe, "Yeni yasal düzenleme yapılıp idam cezası getirilmesini ve bu vatan hainlerinin ve bunun gibi terörist zihniyetli insanların en ağır şekilde cezalandırılmasını rica ediyorum, bekliyorum. Adalet yerini bulmuştur. Ben şahsen devletçi geleneğe sahip olan bir kişi olarak adalete güveniyorum. Askere, polise güveniyorum. Özellikle ben davet etmeden beni savunmaya gelen CHP’li ve AK Parti’li avukatlara saygılarımı iletiyorum" ifadelerini kullandı.
"Teşkilatımızın aldığı her karara saygılıyım"
Başkan Türe, Meclis toplantısının bitiminde de gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Mersin İl Yönetimi’nin, dava sonuçlanıncaya kadar tedbirli olarak İl Disiplin Kuruluna sevk etme kararına yönelik bir soru üzerine Türe, henüz MHP İl Başkanlığı tarafından kendisine resmi bir tebliğ yapılmadığını söyledi. Teşkilatın aldığı her karara saygılı olduğunu belirten Türe, "Mutlaka disiplin soruşturması açılabilir. Bu, suçlu olduğumuz anlamına gelmiyor. Teşkilatımızın gerekli araştırmayı, incelemeyi yapmasını bekliyorum. Bundan da rahatsız olmam, memnun olurum" şeklinde konuştu.
"Teşkilatımın da aldığı her türlü karara saygı duyuyorum"
MHP İl Başkanı Sebahattin Kılıç’ın seçilmesinde çok büyük destek verdiğini dile getiren Türe, şöyle devam etti:
"Takdir kendilerinin. Ama böyle bir şey varsa bile ben henüz teşkilatımdan resmi bir tebligat almadım. Aceleci bir karar. Ama nasıl ki, devletimizin askerine, polisine, hukukuna güveniyorsam, teşkilatımın da aldığı her türlü karara saygı duyuyorum. Ama bir şey için acele etmemek gerekiyor. Çünkü kul hakkı hiçbir şeyin değerini tutmaz. Kul hakkı olursa da affederim, o ayrı mesele. Tekrar gözden geçirmelerini diliyorum."
MHP Anamur İlçe Yönetimi’nin de genel merkez tarafından görevden alındığının anımsatılması üzerine Türe, MHP’nin en organize, belediyesiyle en iyi anlaşan, tarihte Anamur’da en yüksek oyu alan bir ilçe başkanı ve yönetimine sahip olduklarını vurguladı.
İlçe Başkanı Erdal Bulut’un görevden alındığı anda birlikte olduklarını aktaran Türe, şunları söyledi:
"Yine takdir teşkilatımızın. Zamanlama biraz manidar ama bu kararı da aceleci buluyorum. Özellikle Erdal Bulut’un, ’Belediye Başkanımız Mehmet Türe’nin bu süreçte yalnız bırakılmaması’ üzerine bir mesajının akabinde görevden alınması ikinci bir manidarlık. Yani MHP’nin, ’belediye başkanının zor durumunda yanında olmalıyız’ mesajından sonra bu kararın alınması bizi üzdü. Ama yine teşkilatlarımızın aldığı her türlü karara saygılıyız."
Türe, olayı çok büyütmemek gerektiğini, ancak kendisi hakkında şikayette bulunanların, ülkenin içinde bulunduğu kaos ortamında, sandıkta kendisini yenemeyen insanların, halkın gözünde Mehmet Türe’nin itibarını düşürmek, gelecek seçimlerde adaylığını önlemek için böyle bir yola başvurmuş olabileceklerini söyledi. Türe, "Yolumuza devam edeceğiz. Alnımız açık. Her türlü hesabı vermeye hazırız. Kendime güveniyorum. Ben, 20 yıllık askerlik mesleğimin 10 yılını doğuda, güneydoğuda, hatta özel harekatta komando birliklerinde geçirdim. Bu bayrağı, vatanı ve Türk milletinin birliğini benim kadar kimse sevemez diye de bir iddiada bulunuyorum. Bayrağım, vatanım için canım feda" dedi.