Ordu Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, darbeci subayların ele geçirdiği Jandarma Genel Komutanlığı sözde komuta kademesi tarafından gönderilen emri yok hükmünde kabul ederek milli iradenin yanında yer aldı.
Darbe girişiminin ilk saatlerinde Jandarma Genel Komutanlığınca Ordu Jandarma Garnizon Komutanlığı’na gönderilen emirde şehrin önemli mevki ve kurumlarının ele geçirilmesi istendi. Ordu’da 15 gün önce göreve başlayan İl Jandarma Garnizon Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, bu emri ‘yok’ kabul etti. Durum hakkında Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi veren Albay Sarıkaya, “Devletimizin ve sizin emrinizdeyim” dedi.
Bu görüşmenin ardından il genelindeki jandarma komutanlıklarına darbe girişimine hiçbir şekilde destek verilmemesi üzerine emir gönderen Albay Sarıkaya, Ordu Büyükşehir Belediye Meydanı’nda binlerce Ordulu ile protesto gösterisine katıldı. Meydanda bulunan ve AK Parti Ordu Milletvekilleri Oktay Çanak, Metin Gündoğdu, Ergün Taşçı, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Emniyet Müdürü Caner Tayfur’un da bulunduğu otobüsün üzerine çıkan Albay Sarıkaya, Orduluların takdirini topladı.
Sözde emri ‘yok hükmünde’ kabul etti
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, darbe girişiminin protesto edildiği gösterilere üniformasıyla katılan Albay Sarıkaya’nın yaşanan darbe girişimine onurlu bir tavır gösterdiğini belirterek, “Bu kardeşimize yukarıdan bir emir gelmiş. ‘Şunları görevden al, şunu yakala, şu bu’… Ama komutanımız ‘ben, hükümetimden emir alırım, başka hiç kimseden emir alamam’ dedi. Komutanımız hemen aradı ve ‘emrinizdeyim Sayın Valim’ dedi. Ardından Başsavcımız aradılar ‘bir emriniz var mı’ dediler. Büyükşehir Belediye Başkanımız aradılar hemen bir arada olduk. Emniyetimiz dimdik ayakta. Ordulular yanımızda olunca bu süreçten güçlü çıktık” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da çevre illerde darbe girişimine destek veren askerler olduğunu hatırlatarak, “Dünden itibaren televizyonlarda gördük. Polise kurşun atan askerler, rütbeliler, albaylar, tuğgeneraller, orgeneraller gördük. Fakat Ordumuza kısa bir süre önce gelmiş olmasına rağmen daha önce 15 günlük Ordu Alay Komutanı olmasına rağmen Sedat Albayımız her zaman devletimizin yanında durdu. Kendisine gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Durumunu öğrenen alanda bulunan binlerce kişi Albay Sedat Sarıkaya’yı uzun süre alkışladı.