Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Haliliye Belediye Başkan Fevzi Demirkol, Şanlıurfa’nın kalkınmasını amaçladıklarını ifade ederek, Kabahaydar Havzası’nın jeotermal bakımdan incelenmesi talebinde bulundu.
Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin ekim ayı olağan meclis toplantısı Haliliye Belediyesi’nin ev sahipliğinde birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıya birlik başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci başkanlık yaptı. Meclisin bu ayki gündemi, birlik üyelerine okunduktan sonra yapılan oylamayla oy birliğiyle kabul edildi. Meclis toplantısının sonunda 15 Temmuz askeri kalkışma girişiminde yaşananlarla ilgili kısa film ve Şanlıurfa’nın tanıtımıyla ilgili video gösterimi yapıldı.
Toplantının açılış konuşmaları bölümünde kürsüye çıkan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Haliliye Belediyesi olarak Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen davetliler ile kültürel değerlerin kaynaşması amacıyla bu toplantıya ev sahipliği yaptıklarını anlattı. Demirkol, 15 Temmuz şehitleri ile son günlerde yaşanan terör olaylarıyla şehit düşen güvenlik güçlerine rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “Haliliye Belediyesi olarak biz bu toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Teklifimizi kabul ettikleri için teşekkür ediyoruz. Bu toplantının ne için Haliliye’de yapılmasını istedik? Birincisi, Haliliye tarihi, kültürel değerleri ve hepimizin değişik coğrafyalardan gelmemiz hasebiyle ayrılıklarımızı ön plana çıkarmak, ortak değerlerimizi ön plana çıkarıp ortakça yaşama arzumuzu tüm ülkeye yaymak üzere bu toplantının Şanlıurfa’da, Haliliye’de olmasını arzu ettik” dedi.
“Genç nüfusa istihdam sağlayacak”
İlçe sınırlarında bulunan Kabahaydar Havzası’nda jeotermal potansiyel olduğunu, genç nüfusa ve bölgenin turizmine katkı sağlaması amacıyla bu bölgede teknik çalışma yapılması talebinde de bulunan Demirkol, “Jeotermal alanında Şanlıurfa’nın iki havzası vardır, bunlardan biri Karaali’dir. Karaali işletmeye açılmıştır. Araştırılması, tetkik edilmesi ve yer altındaki bu zenginliklerimizin yer üstüne çıkarılması ile ülkemizin de ekonomisine katkı sunacak. Bölgemizdeki genç nüfusa istihdam sağlayacağı düşüncesiyle başkanımızdan ve birlik mensuplarından isteğimi, Kabahaydar Havza’mızın araştırılması. Bu hususta tetkikler yapılması ve biz bu noktada Haliliye Belediyesi olarak üstümüze düşeni yapacağımızı ifade ederek, birliğimizden sadece teknik destek isteyeceğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.
“Göbeklitepe’yi tüm dünyaya tanıtmak hedefimiz”
Demirkol, konuşmasının son bölümünde ise tarihin bilinen en eski yeri olan Göbeklitepe’nin tüm dünyaya tanıtılması hedefleri olduğunu anlatarak, şunları kaydetti, “Göbeklitepe dünyanın en eski bilinen yeridir. Eğer biz Göbeklitepe’yi tüm ülkeye, tüm dünyaya tanıtacak olursak Türkiye turizmde çağ atlayacak ve bölgemizdeki genç nüfusa istihdam sağlanacak. Aynı şekilde bu tanıtımımızla teşviklerden en güzel şekilde faydalanan, milletvekillerimizin ve Bakanımız Faruk Çelik’in katkılarıyla teşvikte ayrıcalıklı bir konuma gelmiş olan Şanlıurfa’mıza sanayiyi de getirmiş olacağız” dedi.
“Şanlıurfa’daki potansiyeli geliştirmek mümkün”
Birlik Başkanı Yaşar Bahçeci ise yaptığı konuşmasında Kabahaydar’daki potansiyelin ortaya çıkarılmasının mümkün olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi, “Şanlıurfa, tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan şehrimizdir. Manevi olarak peygamberler şehri olması bizim için çok önemli. Kurtuluş Savaşı’ndaki örnek milli mücadelesiyle ‘Şanlı’ unvanına layık olmuş bir şehrimiz. Ben Şanlıurfa’da bize ev sahipliği yapan Haliliye Belediye Başkanımız Fevzi Demirkol’a bu güzel ev sahipliği için tüm birlik adına çok teşekkür etmek istiyorum. Tabi Şanlıurfa, jeotermal konusunda bir potansiyel mevcut. Bu potansiyeli geliştirmekte mümkün. Valimizin, büyükşehir belediye başkanımızın, milletvekillerimizin desteğiyle hem Karaali’de, hem de Kabahaydar’da bu çalışmalara destek vererek jeotermal konusunda Şanlıurfa’yı çok önemli bir yere taşıyacaklarına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
Bahçeci’nin ardından konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de, “Şanlıurfa’mız tarihte bırakmış olduğu izleri, Kurtuluş Savaşı’nda vermiş olduğu mücadeleyle, bugün de mazlumlara kucak açmasıyla enser şehri olarak yoluna devam ediyor. Çok bereketli topraklara sahibiz. Böyle güzel bir günde sizleri ağırlamaktan onur duyduğumuzu, bu ağırlamaya ev sahipliği yapan Haliliye Belediye Başkanımız Fevzi Demirkol ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Şanlıurfa, çok özel bir coğrafya” diyen Vali Güngör Azim Tuna da, “Şunu özellikle söylemek lazım, Şanlıurfa, Türkiye’nin sigortasıdır” şeklinde yorumda bulundu.
Toplantıda ayrıca Milletvekilleri Kasım Gülpınar ve Mehmet Ali Cevheri de birer konuşma yaptı.
Toplantıda Başkan Fevzi Demirkol, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Kasım Gülpınar ve Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol ile AK Parti Haliliye İlçe Başkanı Mehmet Canpolat ile bürokratlar ve davetliler katıldı.