HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Başaramadığımız bir barış süreci ortada duruyor. Şu veya bu kişiyle şu veya bu hükümetle bugün veya yarın başarmamız gereken bir barış süreci de önümüzde duruyor” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığınca bir düğün salonunda düzenlenen iftar programına katıldı. Mevlid-i Şerif’in okunduğu programa katılanlar dua edip oruçlarını açtı. Demirtaş, başkanlık modelleri, parlamenter sistem, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı, eyalet sistemleri federal, kanton, özerklik bunların hepsinin insanoğlunun deneyimlerinden yola çıkarak, iyiyi kötüyü deneyimleyerek hayata geçirdiği modeller olduğunu belirterek bunların hiçbirinin kutsal olmadığını ama hiçbirinin de başına demokrasi olmadığını söyledi. Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“1916’da ismi Kürdistan olan coğrafya daha önce bir parçası İran’da kalmış olan Kürdistan 3 parçaya daha ayrıldı ve kaderimizi böyle yazdılar. 100 yıl önce dünyanın en güçlü ülkelerinden biri doğmuş olabilirdi. 1920 sonrasında tıpkı Araplar, Türkler gibi Kürtlerin de bir ülkesi devleti olabilirdi olmadı. Eksiklikleri, birlik yoktu, halkın birliği yoktu. Şimdi aradan 100 yıl geçti aynı dalga bütün coğrafyayı yeniden kasıp kavuruyor. Modelimiz ne olursa olsun statümüz ne olursa olsun demokrasimiz olmak zorundadır. İki buçuk yıl müzakere yürütmeye çalıştık. Bir tarafta Öcalan’ın bir tarafta Erdoğan’ın öncülüğünü yaptığı süreçlerde ortada buluşabilmek bile imkansızmış. Dolmabahçe mutabakatı ile işte bu ortaya çıktı. 10 temel maddede yeni bir anayasa barış anlaşışı, eş zamanlı olarak PKK’nın tümden Türkiye’ye karşı silah bıraktığı konferansın kongresinin toplanması, bütün bunlar 3 ay içerisinde hayata geçirilebilirdi, mümkündü. Bugün Türkiye’yi kasıp kavuran yangın çıkmayabilirdi. Başaramadığımız bir barış süreci ortada duruyor, şu veya bu kişiyle şu veya bu hükümetle bugün veya yarın başarmamız gereken bir barış süreci de önümüzde duruyor. Bak diyor, İngiltere başbakanı 3 bin yılında Türkiye AB’ye girer dedi ama kendisi 3 gün bile dayanamadı diyor, yav arkadaş senin yüzünden referandumu kaybetti, Türkiye AB’ye girecek diye kampanya yaptılar hayır oyu çıkardılar. Kendi ülkemizin tarihini biz yazacağız.”
Konuşmasının ardından Demirtaş, beraberindeki korumalarla iftar programından ayrıldı.