Pegasus Hava Yolları, Airbus A320NEO model uçaklarda kullanılan CFM Leap serisi motorların dünyadaki ilk müşterisi oldu. Pegasus’un teslim aldığı yeni A320neo uçağına ’Demokrasi’ adı verildi. Uçak, koltuk başına yakıt maliyetlerini muadillerine oranla yüzde 15 civarında düşürerek şirkete, çok daha düşük ses ve emisyon değerleriyle çevreye, yüksek konforuyla da misafirlerine artı değer katmaya hazırlanıyor.
Pegasus Hava Yolları, Türkiye’nin en büyük uçak siparişi olan 100 Airbus siparişinden ilkini üretici firmanın Almanya’nın Hamburg kentindeki fabrikasından teslim aldı. ’Demokrasi’ adını verdiği TC-NBA kuyruk tescili bu yeni A320neo uçağı ile aynı zamanda motor üreticisi CFM’in Leap serisi motorlarının da dünyadaki ilk müşterisi oldu.
Airbus’ın Hamburg’daki tesislerinde düzenlenen teslimat törenine, Pegasus’u temsilen CEO Mehmet T. Nane, Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Serhan Ulga ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk katıldı. Törende Airbus’ı Başkan ve CEO Fabrice Brégier, COO John Leahy, Programlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Didider Evrard ile Avrupa, Afrika, Asya ve Pasifik Başkan Yardımcısı Christopher Buckley; motor üreticisi CFM’i ise CEO Jean-Paul Ebanga temsil etti.
Uçağın ismi ’Demokrasi’ oldu
Teslimat töreninde konuşan Pegasus’un CEO’su Mehmet T. Nane, “Bugün burada, geçmişindeki başarılarla ve pazarda öncülük ettiği olumlu değişimlerle gurur duyan bir markanın temsilcileri olarak bulunuyoruz ve teslim aldığımız bu uçakla beraber artık Pegasus’un yeni dönemini de resmen başlatıyoruz. Airbus’a sipariş ettiğimiz A320 ve A321 serisinin “New Engine Option” yani NEO modellerinden ilkini bugün burada huzurlarınızda teslim alıyoruz. 18 Aralık 2012’de imzalanan ve liste fiyatıyla 12 milyar USD değerinde 25 adet ilave uçak opsiyonu ile toplam 100 adet Airbus A320neo ve A321neo tipi yeni uçak siparişimiz, Pegasus’un tarihindeki yeni büyüme dönemine işaret ediyor. Yeni uçaklarımızla beraber misafirlerimize benzersiz bir uçuş deneyimi sunacağız, yeni uçaklarımızın artmasına paralel, tüm filomuzda konforlu ve ferah bir uçuşun kalite çıtasını belirleyeceğiz. Yeni uçaklarımız büyümemizi taşıyan itici güç olacak ve Pegasus’un da yeni yüzü olarak görev yapacaklar. Filomuza ekleyeceğimiz yeni uçaklarımız, ülkemizin büyük potansiyelini ortaya çıkarmamızda, turizm ve ticaret sektörlerimizi desteklemekte bizlere itici güç olacak. Birlik içinde olan ülkemizin büyümesine destek olacaklar” dedi.
Pegasus’un Airbus A320NEO uçağına “Demokrasi” adının verildiğini belirten Mehmet Nane, “Pegasus Hava Yolları olarak ülkemizde 15 Temmuz gecesi gerçekleşen darbe girişimini hiçbir koşul altında kabul edilemez buluyor ve tüm gücümüzle lanetliyoruz. Ülkemizin yaşadığı bu olağanüstü durum sonrasında demokrasiye olan tam inancımızı ifade etmek için uçağımıza “Demokrasi” adını verdik. Yaşanan elim olaylar neticesinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve tüm ülkemize geçmiş olmasını dileriz” ifadelerini kullandı.
CFM Leap motorlarının dünyadaki ilk müşterisi Pegasus
“Teslim aldığımız ilk A320’miz, bir havayolu operasyonunda kullanılan ilk CFM Leap serisi motorlara sahip uçak olacak" diye konuşan Nane, "Bir başka deyişle Pegasus, dünyanın en gelişmiş uçaklarından birinde, dünyanın en verimli motorunun lansman müşterisi olacak. Diğer havayolları bu model ve motor kombinasyonunun performansını bizden öğrenecek, bizi takip edecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Airbus Başkanı ve CEO’su Fabrice Brégier, “CFM motorları ile güçlendirilmiş ilk A320neo uçağımızı Pegasus Hava Yolları’na teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Pegasus Hava Yolları’nın etkileyici büyüme stratejileri çerçevesinde A320neo ailesini tercih etmelerinden dolayı gururluyuz. Bu uçağın beklentilerini karşılayacağına eminiz” diye konuştu.
Motor üretici CFM’ CEO’su Jean-Paul Ebanga ise, “Bugün Pegasus, Airbus ve CFM beraber bir tarih yazıyorlar. Sivil uçaklara yönelik yepyeni bir motor serisini hizmete almak insanın başına hayatta 1 kere gelebilecek bir olay. Bu son derece önemli lansmanı uzun soluklu müşterimiz Pegasus ve iş ortağımız Airbus ile birlikte yapabildiğimiz için çok gururluyuz” dedi.