Denizli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Kuş Gribi hastalığına karşı ’Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi’ gerçekleştirildi.
Eğitime, Denizli Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Özhan Türkyılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, il müdür yardımcısı, ilçe müdürleri, Isparta, Aydın, Burdur, Afyon, Muğla, Antalya ve İzmir’de görevli veteriner hekimler katıldı. 3 gün süren çalıştayda teorik olarak, kuş gribi etiyolojisi, klinik semptomları ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verildi.
Teorik konuların ardından çalıştayın 4’üncü gününde olası kuş gribi hastalığı senaryosuyla Pamukkale ilçesi Küçükdere Mahallesinde gerçek boyutlu saha tatbikatı yapıldı. Tatbikatta olası risklere karşı alınacak tedbirler, uygun personel ve ekiplerin oluşturulması, kontaminasyondan korunma ve dezenfeksiyon yöntemleri, itlaf ve imha yöntemleri, riskli bölgelerdeki kanatlı hayvanlardan numune, swap alımı sahada uygulamalı olarak gösterildi.
Kuş gribi hastalığının hem Türkiye’de, hem de dünyada önemli ekonomik kayıplara ve olumsuz gelişmelere neden olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, "Hastalık nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2003-2007 yılları arasında 273 vakada 167 ölüm gerçekleşmiştir. Ülkemizde 4 kişi kuş gribi nedeniyle ölmüştür. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Her an teyakkuz halindeyiz. İlimiz su kaynaklarının bulunduğu göçmen kuşların uğrak yeri olan sulak alanlarda daha dikkatli olunmalıdır" dedi.