Örtü altı domates üretiminde önemli bir merkez haline gelen Isparta Deregümü köyünde domates ihracatı başlıyor.
Deregümü muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, bu haftadan itibaren ihracatçı bir firmanın Deregümü’den domates alımı yapacağını söyledi. Deregümü’deki örtü altı üretimin her geçen yıl arttığını belirten Muhtar Osman Katıcı "Deregümü’de her yıl örtü altı domates üretimi artıyor. Bu yıl da yeni 200-250 dönüm kadar alanda daha sera kuruldu. Toplamda Deregümü’de 2 bin dönümün üzerinde bir alanda örtü altı domates üretimi yapılıyor. Bu yıl fiyatların ilk haftalarda çok yükselmesinin nedeni tarla domatesinin hasarlı olmasından kaynaklı. Havaların aşırı sıcak gitmesi tarla domatesinin zarar görmesine neden olunca sera ve yayla domatesinin fiyatı yükseldi" diye konuştu.
Domateste ihracat kapısı aralandı
Aynı zamanda Deregümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin de başkanı olan Muhtar Osman Katırcı, "Bu yıl Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizi de canlandırdık. Kooperatif üreticiden alım yapmaya başladı. Böyle olunca köyümüzdeki çiftçileri, dışarıdan gelen tüccarlara karşı koruma imkanımız da doğdu. Bir ihracatçı firma ile ihracata gönderilmek için gök domates noktasında görüşmeler yaptık. Kendisi günlük beş TIR ürün istiyor. Yerini hazırladık. İhracatçı firmayı da getirdiğimizde üreticimizin eli daha da güçlenmiş olacak ve Deregümü domatesi İstanbul, Ankara’nın yanı sıra diğer ülkelerde de tanınacak" dedi.
"Borsa sistemi Türkiye’ye örnek oldu"
Geçen yıllarda uygulanmaya başlanan domates borsası sisteminin oturduğunu söyleyen Katırcı "Bu yıl borsa komisyonundan üreticileri çıkardık. Onun yerine üreticiyi temsilen köyümüzdeki müstahsiller ile kooperatif başkanlarını aldık. Borsa sistemi kurmamızın sebebi tüccar ile üretici arasında denge oluşturmak. Yani ne üretici ne de tüccar zarar etmesin ve bir kazanç elde edilirse bu bölüşülsün istedik. Şimdi sitem oturunca bizi Tokat’tan, Eskişehir’den, Ulşak’tan arayanlar oluyor. Oralarda da örtü altı domates üretimi yapıldığını ve bizdeki fiyatın nasıl belirlendiğini sorarak fikrimizi alıyorlar" ifadelerini kullandı.