Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bu yıl 25 başlıkta 250 tane faaliyetimiz olacak. Sadece bu yıl değil daha sonraki yıllarda da Türkiye’de layık olduğu şekilde tanıtmaya çalışacağız" dedi.
UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı anısına düzenlenen 5. Divan-ı Hikmet Sohbetleri’ne Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlioğlu katıldı.
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın açış konuşmasını Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı.
"TÜRKİYE’DE LAYIK OLDUĞU ŞEKİLDE TANITACAĞIZ"
Prof. Dr. Yıldız, "Bugün çok kıymetli abimiz, değerli hocamız Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara hocamızla birlikteyiz. Sempozyumlarımız, Bilgi Şölenlerimiz, değişik faaliyetlerimiz var. Bir taraftan Ahmed Yesevi Üniversitesi olarak bir Hoca Ahmed Yesevi Külliyatı oluşsun arzu ediyoruz. Allah nasip etti ilk olarak Divan-ı Hikmet’i Çağatay Türkçesi orijinali ile birlikte bastık, Yesevi hazretlerinin bu manzum eseri, bir de mensur eseri var ’Fakirname’ diye Fakirname’yi de aynı şekilde bastık, Pir-i Türk İslam Hoca Ahmed Yesevi diye kitabımız dün yayınlandı. Arzu ettik ki Yesevi hazretlerinin mesajı çocuklarımıza da ulaşsın, çocuklarımız için de 16 sayfalık hikaye kitabı yazdık. İki perdelik Ahmed Yesevi oyun var bunu da yayınladık inşallah Kültür Bakanlığı da bunu Devlet Tiyatroları’nda sahneleyecek. Bu yıl 25 başlıkta 250 tane faaliyetimiz olacak. Sadece bu yıl değil daha sonraki yıllarda da Türkiye’de layık olduğu şekilde tanıtmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.
"AHMET NECDET SEZER DERGAH AÇAR MI?"
Prof. Dr. Kara ise konuşmasına Ahmed Yesevi Dergahını Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer’in hizmete açtığını hatrlatarak, "Ahmet Necdet Sezer, dergah açar mı? Türbe açar mı? Evet açar, 2000 yılında onarımı TİKA tarfından yapılan Ahmed Yesevi Üniversitesi’nin açılışında bendeniz de bulundum ve şahidim dergahı Cumhurbaşkanımız açmıştır" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kara konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Konu Ahmed Yesevi olunca, konumuz tasavvuf. Tasavvufla ilgili bir şeyler konuşabilmek için önce İslamla biraraya gelmek gerekiyor. İslam hakkında konuşabilmek için ise insandan başlamak gerekiyor. İnsan dost olan bir varlıktır ama aynı zamanda insan unutan bir varlıktır. Salih kelimesi Kuran-ı Kerim’deki ölçülerin en üst noktasında bulunan insanlar için kullanılır. Bizim işimiz bu nimet verilenlerin rehberliğine başvurmak. Bunların dışındakilerin rehberlik yapma hakkı yoktur. Bu yol bunlarla kat edilir. İnsanların şüphesiz en büyük rehberleri peygamberler, dinlerin salihleri insanlar."