Diyanet İşleri Başkanlığının engelliler için belirlediği koordinatörler, görev aldıkları 81 ilde engellilerin dini vecibelerini yerine getirmeleri noktasında manevi rehberlik ve danışmanlıkta bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başkanlığın talimatıyla 2015'te il müftülükleri, engelli derneklerini davet ederek toplantılar gerçekleştirdi.

Toplantılardaki talepler doğrultusunda müftülükler rapor hazırlayarak Başkanlığa iletti. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu doğrultuda bu yıl, "Engelli hizmetleri il koordinatörü projesi"ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, etkili iletişim teknikleri, engelli çeşitliliği ve dağılımına göre hizmetler, manevi bakım uygulamalarında tutum ve teknikler, sosyal hizmet alanında manevi yaklaşımlar, engelli psikolojisi ve engelliye yönelik tutumlar gibi konularda uzman kişilerden eğitimler alan 111 koordinatör, 81 ilde göreve başladı.

Büyükşehirlerde iki, diğer illerde ise bir kişi olmak üzere görevlendirilen koordinatörler, Türkiye'deki tüm engellilere erişebilmek için çaba sarf etti.

Koordinatörler, bulundukları illerde il müftülüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları ile eş güdüm içerisinde engellilere yönelik manevi rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra din hizmetlerinin koordine edilmesi alanlarında görev yaptı. Koordinatörler, engellilere, engel çeşitlerine göre dini hayatlarını nasıl yaşayacaklarına yönelik destekte de bulundu.

-Camiler uygun hale getiriliyor

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığının engellilere yönelik 2012'de başlattığı çalışmalara, 2015'te engelli dernekleriyle yapılan görüşmeler sonrasında hız verildi.

Camilerin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi çalışmaları kapsamında 4 bin 897 cami içi, 7 bin 138 cami dışı fiziki düzenleme gerçekleştirildi. Engellilerin kullanımına uygun 622 Kur'an kursu, 6 bin 554 abdest alma yeri, 155 hizmet binası, 8 bin 910 tuvalet yapıldı.

Bu süreçte 17 bin 419 cami de engelliler için uygun hale getirildi. İşitme engelliler için ses yükseltici sistemi olan 574 cami bulunurken, 2 bin 713 camiye engelliler için vakit levhası konuldu. 9 bin 286 cami dışı rampanın yanı sıra 459 cami için de izli yollar yapıldı