Diyarbakır’da ikamet eden Şırnaklılar, dün akşam torba yasadan çıkarılan madde ile kentlerinin il statüsünde kalmasının sevincini yaşıyor.
Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnameler Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 2 Ağustos’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmuş, bu KHK ile Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılıp Cizre ve Yüksekova’nın il statüsüne taşınması gündeme gelmişti. Hakkari’nin "Çölemerik", Şırnak’ın ise "Nuh" adıyla ilçeye dönüştürülmesini de öngören maddeler dün akşam torba yasadan çıkarıldı. Tekliflerin çıkarılmasının ardından bu iki il statülerini korurken, Şırnak ve Hakkarililer ise büyük sevinç yaşadı. Diyarbakır’da bulunan ve Şırnak, Cizre, Uludere, Silopi, İdil, Beytüşşebap, Güçlükonak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ŞİVİ-DER) altında toplanan Şırnaklılar, tasarının torba yasadan çıkarılmasının mutluluğunu yaşadı. Konu ile ilgili İHA’ya konuşan İsmail Ediş isimli Şırnaklı vatandaş, Şırnaklı olarak kentlerinin il statüsünü korumasının mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ediş, “Cizre’nin de il olmasını istiyorduk ama Şırnak’ın da il olarak kalmasını umuyorduk. Dün akşam alınan karar nedeni ile çok sevinçliyiz. Diyarbakır’daki Şırnaklılar olarak elimizden ne geldiyse yaptık, imza kampanyası başlatmıştık, Ankara’da birçok görüşmelerde bulunmuştuk. Çok şükür Şırnak’ın il olarak statüsünü koruyacağı müjdesini aldık, hayırlı olsun” dedi.
Nadir Dündar isimli vatandaş ise, “Şırnak’ın il olarak kalması Şırnak halkı olarak bizi çok sevindirdi. Yaşanan çatışmalar nedeni ile çok üzgündük, bunun üzerine Şırnak’ın il statüsünden alınması bizi gerçekten derinden etkiledi. Dün gece alınan kararla tekrar sevince boğulduk. Birlik, beraberlik, siyasi görüş ayrımı yapılmadan tüm Şırnak halkı Ankara’da büyük bir çalışma sarf etti, onlara minnettarız” diye konuştu.