ADANA (AA) - Adana Valisi Mustafa Büyük, su kaynaklarının korunması ve suyun bilinçli tüketimi konusunda duyarlı davranılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.

Büyük, Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, suyun öneminin evrensel bir boyut taşıdığını belirtti.

Yaşamın sürdürülebilmesi için en önemli gereksinim su olduğunu anımsatan Büyük,  "Bilimsel anlamda oksijen ve hidrojenden oluşan, renksiz kokusuz ve tatsız bir madde olarak tanımlanan su; bilinen tüm yaşam biçimleri için gerekli ve vazgeçilmez bir maddedir" ifadelerini kullandı.

Suyun dünyada medeniyetlerin başlamasında en birincil ve en önemli etmen olduğunu aktaran Büyük, şunları kaydetti:

"Medeniyetler tarihine bakıldığında, günümüzden binlerce yıl öncesinde dahi tüm uygarlıkların su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde kurulduğu görülmektedir. Uygarlıkların su kaynaklarına yakın yerlerde kurulması ve sulu tarımın yapılması ile denize kıyısı olan, büyük göl ve nehirlere sahip kentler gelişirken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi suyun az bulunduğu yerlerin kalkınamamış olması, gelişmişlikte su faktörünün önemini gözler önüne sermektedir."

Birleşmiş Milletler verilerine göre kirli suların yol açtığı hastalıklardan her yıl 2 milyon 200 bin kişinin öldüğünü, her 8 saniyede bir bebeğin yaşamını yitirdiğini aktaran Büyük, şöyle devam etti:

"Kirli su kurbanlarının çoğu gelişmekte olan ülkelerdedir. 1 milyar 200 milyon insanın içecek suyu yoktur. Dünya nüfusunun üçte birinin, yani 2 milyar 400 milyon insanın su arıtma tesisi bulunmamaktadır. Son yüzyılda dünya nüfusu 2 kat, su tüketimi ise 6 kat artmıştır. Kalkınmakta olan ülkelerde sanayi atıklarının yüzde 70'i, kanalizasyonun yüzde 90'ı doğrudan su kaynaklarına verilmektedir. Dünya nüfusunun yüzde 40'ı su sıkıntısı çekmektedir. Ortalama 2 milyon ton atık her gün nehirlere, göllere ve derelere atılmaktadır. 1 litre atık su, 8 litre temiz su kirletmektedir. Dünyada ortalama 12 bin metreküp kirlenmiş su vardır. Bu kirlenme engellenmezse 2050 yılında bu kirlilik 18 bin metreküplük temiz suyun kaybedilmesine neden olacaktır. Dünya tarım alanlarının yüzde 70'i çölleşme tehlikesi altındadır. Birleşmiş Milletler'in bu verileri, bizlere suyun ve su kaynaklarının önemini tüm gerçekliğiyle anlatmaktadır. Günümüzde tüm dünya ülkelerine düşen görev, yaşamın en önemli kaynağı olan suyun dikkatli tüketimi, su kaynaklarının korunması konusundaki bilinci en üst seviyelere taşımak olmalıdır. Su kaynaklarının korunması ve suyun bilinçli tüketimi konusunda duyarlı davranılması zorunludur."