GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezine yapılması planlanan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi'nin projesi sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine tanıtıldı.

Belediye binasındaki Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, Milli Mücadele döneminde şehrini, milletine, bayrağına bağlılığın verdiği güç ve azimle işgal kuvvetlerinden kurtaran, kahramanca verdikleri mücadeleyi ölümsüzleştirip kahramanlığın hikayesini yazarak Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yakan Gazianteplilerin bu kahramanlığını ölümsüzleştirerek gelecek nesillere aktarmak için hayata geçirileceğini belirttiği "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" projesini anlattı.

Cihan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in bizzat takip ettiği müze binasının Gaziantep Kalesi civarında bulunan ve yıkımı yapılan 32 askeri lojmanın yerine kurulacağını söyledi.
Sezer Cihan, 12 bin 539 metrekare alan üzerinde, 12 metre yüksekliğinde ve 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışmasıyla dünyada bir ilk olacak müzede diorama kısımlarıyla sosyal donatılardan oluşan bölümlerin de yer alacağını kaydetti.

Tarih Kurul Başkanı Sıtkı Severoğlu da daha önce yapımı 4 bin 500 metre olarak planlanan panorama müzesinin 3 katına çıkarıldığını belirtti.

- Müze, Antep Savunması'nı hissettirecek

Müzede, Antep Savunması'nın yapıldığı 11 ayın anlatılacağını vurgulayan Severoğlu, "İnsanlar panoramada gezerken o kokuyu alacak, sesi duyacaklar. Belki bir topa dokunduklarında elleri yanacak. Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem panorama müzesi, geçmişte atalarımızın verdiği eşsiz dirence eşdeğer bir müze olacak diye umut ediyoruz." dedi.

Severoğlu, binanın tamamlanmasının ardından halihazırda Gaziantep Kalesi içinde hizmet veren müzenin yeni yerine taşınacağını sözlerine ekledi.