Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, "e-F@ctory sayesinde üretim hatlarını kişisel bazı ihtiyaçlara göre optimize ederek pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor" ifadesini kullandı.

Mitsubishi Electric'ten yapılan açıklamaya göre, fabrika otomasyon sektörünün lider markalarıyla potansiyel robot yatırımcılarını bir araya getiren ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ST Robot Yatırımları Fuarı ve Zirvesi'nde konuşan Bizel, ileri robot teknolojileri ve e-F@ctory konsepti hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'de başta sanayi olmak üzere robot kullanımının hızla yaygınlaştığına işaret eden Bizel, fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotların, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol aldığını ve günümüzde olağan bir iş gücü haline geldiğini bildirdi. 

Bizel, şunları kaydetti:

"Robotlar ile endüstride daha esnek bir üretim sağlamayı, üretim maliyetlerini düşürerek insan konforunu artırmayı ve ihtiyaç olan her yerde robot teknolojisinin kullanılmasını hedefliyoruz. Mitsubishi Electric Türkiye olarak küçük ve orta segmentteki robotlara odaklanmış durumdayız. Yarı iletken üreticisi olduğumuz için küçük ve hızlı robotlar konusundaki 'know-how'ımızı bu alandaki üretimimizden alıyoruz. Robotlarımızı oluşturan dişli kutusu, mekanik, elektronik parçalar gibi bütün parçaları da Mitsubishi Electric olarak kendimiz üretiyoruz.

Dünyada ilk kez sanayi devrimi ile başlayan ve gelişimine mekanikleşme, elektrikleşme, bilgi işlem evreleri ile devam eden dönem değişikliklerinin ardından şimdi sıra siber fizik sistemlerinin gelişimine tanık olacağımız dönemlere geldi. Geçmişte sayılı örneği bulunan bu tarihi dönemler, oldukça ilginç ve heyecan verici yeniliklere ve gelişmelere yelken açacak."

-"e-F@ctory, küresel rekabette bir adım önde olmayı sağlıyor"

Otomasyon dünyasının her gün gelişerek çeşitlendiğini, ihtiyaçların da kişiselleştiğini belirten Bizel, yeni endüstri evresinin ortaya çıkışının altında, insan ihtiyaçlarının içinde siber sistemlerin de yer aldığı otomasyon sistemleri ile karşılanmak istenmesinin yattığını dile getirdi.

Bizel, dijital fabrika yaklaşımı olarak da nitelendirilen sisteme sahip olan firmaların, ürünlerini ihtiyaç duyulan en uygun hale getirebildiğini ve böylece pazarda avantajlı hale geldiğini vurguladı.

En uygun ürünleri sunmak için henüz fabrikayı kurmadan bilgisayar ortamında ihtiyaç ve verimliliği görmek ve buna göre yatırım yapmak gerektiğine dikkati çeken Bizel, şunları ifade etti:

"Yeni endüstri evresinin Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon dünyasındaki karşılığı olan e-F@ctory konsepti tüm bu noktalarda yer alıyor. Fabrika otomasyon alanındaki robotlar dahil tüm yeni nesil ürünler internette haberleşebiliyor ve kendi kendini optimize edebiliyor. Böylece üretim hatlarını kişisel bazı ihtiyaçlara göre optimize ederek pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor.

Üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayan, üretim ve bakım aşamaları da dahil olmak üzere yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, küresel rekabette bir adım önde olmayı sağlıyor."