Diyarbakır’da, ekmek paraları için yaklaşık 35 yıldır makinelerde işledikleri yapraklardan tütün elde eden vatandaşlar, hem kendilerinin hem de başkalarının hayatlarını zehirliyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan birçok evde vatandaşlar, getirdikleri makinelerde işledikleri yapraklardan tütün elde ediyor. Yaklaşık 35 yıldır bu işlemi yapan ve gelirlerini bu işten elde eden vatandaşlar, insanları zehirlediklerini bildiklerini fakat ekmek parası işi yaptıklarını söyledi. Daha çok sigara tüketenlerin yaprak getirdiğini ve bunları tütüne dönüştürdüklerini belirten vatandaşlar, sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu dile getirdi.
35 yıldır tütün yapıp Türkiye’ye dağıtıyorlar
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkık bir evde tütün yapan Mehmet Çakıcı, 1980 yılından beri bu işle uğraştığını söyledi. Mehmet Çakıcı, “1980 yılından beri tütün doğruyoruz. Önceleri elle doğruyorduk. Ardından makineler çıktı. Bu makinelerle tütünü kesiyoruz. Ekmek tokluğu ile çalışıyoruz. Bir kilogramdan 1,5-2 lira alıyoruz. Biz burada tütün ile uğraşıyoruz ama bu sağlığa zararlıdır. Ama ekmeğimiz için burada çalışıyoruz, insanların sigara içmelerine karşıyız” dedi.
Şehmus Çakıcı ise, “Burada ekmek parası için çalışıyoruz. Tütünü halk getiriyor biz kesip onlara veriyoruz. Zaten sigara sağlığa zararlıdır, insanların içmemelerini tavsiye ediyorum fakat ekmek parası için bu işi yapmak zorundayız” deyi konuştu.