15 Temmuz darbe girişimini organize eden Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin Elazığ’da sözde sıkıyönetim komutanı olarak bir generali gönderdiğini açıklayan Vali Murat Zorluoğlu, asker ve polisin bir anda organize olarak ortak çalışmasıyla darbe girişiminin kentte başlamadan bitirildiğini söyledi.
Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananlar dahil, bugüne kadar olan süreçle ilgili değerlendirmede bulundu. 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü’nün 40 yılı aşkın zamandır hazırlandıklarını daha iyi anladıklarını belirten Vali Murat Zorluoğlu, “15 Temmuz gecesinde bu hazırlıklarını uygulamaya koymaya çalıştılar. İlk andan itibaren ve özellikle de Cumhurbaşkanımızın halkımıza çağrısı akabinde hepimizin bugüne kadar yaşadığı meydanların vatandaşlarımız tarafından doldurulmasıyla darbe girişimine ciddi bir tepki gösterilmesiyle bu kalkışma bertaraf edildi. O gece Elazığ açısından bakıldığında. Bu hareketlenmeler olduğunu ve akabinde de birkaç telefon görüşmesiyle bunun bir darbe girişimi olabileceği bilgisini alınca apar topar oradan Elazığ’a doğru yola çıktım. Sabah da Elazığ’a ulaştım. Tabi bu arada hem İçişleri Bakanlığımızdan gelen talimatlar doğrultusunda olsun hem de biz valilik olarak ilave talimatlar doğrultusunda buradaki emniyet birimlerimize kesin talimatlar verdik. Kesinlikle bu girişime karşı durulacağı ve bütün emniyet personellerinin görev başına çağrılması talimatı verdik. Kesinlikle teslim olunmayacağı, gerekirse şehit olunacağı ve darbe girişimine mutlaka misliyle mukabele edileceği birimlerimize tarafımızdan iletildi” dedi.
“Elazığ’a sözde sıkıyönetim komutanı atamışlar”
Elazığ’da Kolordu, İl Jandarma komutanlarıyla yaptığı görüşmede kendilerinin ve kurumlarının kesinlikle bu darbe girişimi içerisinde olmadıklarını ifade etiğini de dile getiren Vali Zorluoğlu, “Elazığ’da gerek darbe gecesi gerekse ondan sonraki süre içerisinde herhangi bir kalkışma sayılabilecek bir eylem olmadı. Herhangi bir vatandaşımızın, askerimizin ve polisimizin burnu bile kanamadı. Ancak Elazığ’da bu darbe girişime kalkışanların uzantılarının olmadığı anlamına gelmiyor. FETÖ’cü teröristler sözde sıkıyönetim komutanı atamışlardı. Bizim kolordunun Tunceli Hozat’taki tugayının komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü olduğunu değerlendiriyoruz. Bu kişi izinli olmasında rağmen o gece İstanbul’dan Elazığ’a geldiğini, kolorduya geçtiğini biliyoruz. Tabi bu arada bu FETÖ terör örgütünün yaptığı bu görevlendirmelerle ilgili liste elimize geçmişti. O liste de bu kişinin yeni görevinin sıkıyönetim komutanı olduğu yazıyordu. Bunu kolordu ile değerlendikten sonra komutanlığına gelişiyle hemen merkez komutanlığımızın personeli bu darbeci olduğunu bildiğimiz tuğgeneral gözaltına alındı” diye konuştu.
“Sözde komutanının üzerinden çıkan bilgiler örgütü deşifre etmiş”
Elazığ’a atanan sözde sıkı yönetim komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü’nün tutuklandığının altını çizen Vali Zorluoğlu, şunları kaydetti:
“Tutuklanan Tuğgeneral Ünlü’nün üzerinden çıkan bazı bilgiler üzerine kolordunun ilgili birimlerinde hemen operasyonlar yapıldı. Darbe girişimiyle bağlantılı olduğunu değerlendirdiğimiz 60 askeri personel gözaltına alındı. Büyük bir bölümü de tutuklandı. Bu işin sadece askeri boyutu yok. Darbe girişiminde bulunanların diğer kurumlarda ve özel sektörde de çok sayıda destekçileri olduğunu biliyoruz. Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da buna yönelik soruşturmalara ilk günden itibaren süratli ve kararlı bir şekilde başladık. Bu kapsamda bugün itibariyle Elazığ’da 626 tane kamu görevlisi açığa alındı. Bunlardan 202 tanesi kamu personeli olmak üzere toplam 226’sı tutuklandı. Bu süreç tamamlanmış değil. Yeni gelen bilgiler ve belgeler doğrultusunda kurumlarımızda, özel sektörde olsun yeni bir takım işlemler yapılacaktır. Bu çerçevede çıkarılan kanun ve kararname kapsamında yapıyla ilişkili olduğunu bildiğimiz bir takım özel sektör kuruluşları başta olmak üzere okullar ile ilgili işlemler yapıldı. İlimizde de bu yapıya ait okullar kapatıldı. Özel kursiyerleri yine kapatıldı. 16 tane dernek, vakıf ve sendika bu kapsamda kapatıldı. Bunlarla ilgili tasfiye süreci ve bunların tamamı ile devlete ait hale gelmeleriyle ilgili süreç devam ediyor. Artık biliyoruz ki birçok insanımız kandırılarak, birçok arkadaşımızda değişik şekilde korkutularak süreç içerisinde yıllardan buyana himmet adı altında birtakım paralarla bu okullar yapıldı. Şimdi hem okullar ve diğer binalar gerçek sahibi olan millete geri dönmüş oluyor. Bu kurumlar devlet tarafından yine maksatlarına uygun bir şekilde kullanılmaya ve halkın gerçek evlatlarına hizmet vermeye devam edecek.”
“Askeri araçlar ve personelin geçmesini engelledik”
Elazığ’da yönetime el koymaya gelen sözde sıkıyönetim komutanı Tuğgeneral Abdülkadir Ünlü’nün kendileriyle irtibata geçemediğini anımsatan Vali Zorluoğlu, Ünlü’nün Hozat Tugay Komutanı olmasından dolayı hemen harekete geçerek Elazığ’a Pertek’teki taburdan askeri araç ve personelin gelmesini engellemek adına Tunceli Valisiyle istişare edip, feribot seferlerini durdurduklarını kaydetti.
“Darbe girişiminin püskürtülmesini asker ve emniyet sağladı”
Elazığ’da darbe girişimi anlamında bir tankın veya askeri diğer zırhlı araçların sokaklara çıkması, stratejik kurumları ele geçirilmeye çalışılması, stratejik kişilerle irtibata geçilmesi ve rehin alınması gibi bir teşebbüs olmadığına da değinen Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak eğer başarılı olsalardı, sözde sıkıyönetim komutanı kolorduda gözaltına alınmamış olsaydı ve onunla birlikte hareket eden askerlerle ilgili tedbir alınmamış olsaydı şüphesiz daha farklı olurdu. Bu bakımdan o gece gerek 8. Kolordu Komutanımız Korgeneral Yılmaz Uyar’ın gösterdiği çalışma, hem de emniyet teşkilatının bütün unsurlarıyla hazır hale gelip stratejik kurumlarımıza bir zarar gelmemesi için aldıkları tedbirler önemliydi. Kolordu ve Emniyetin istihbarat çalışmalarıyla bu yapıya ait kişilerin hızlı bir şekilde açığa çıkartılmış olmaları şüphesiz Elazığ’da darbe girişimin daha kolay püskürtülmesine imkan sağlamıştır.”