CHP Adana milletvekili adayı, jeoloji yüksek mühendisi Müzeyyen Şevkin, nükleer yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi çağrısında bulundu

Jeoloji yüksek mühendisi Müzeyyen Şevkin, tüm dünyanın yenilenebilir, ucuz ve çevre dostu enerji kaynaklarına yöneldiğini, Türkiye’nin de bu kaynaklardan yararlanması gerektiğini bildirdi. Şevkin, "Jeotermal, güneş, rüzgar, deniz dalgası gibi yenilenebilir ve yeşil enerji kaynakları dururken nükleerde ısrarcı olunması anlaşılabilir değildir." dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ve jeotermal kaynaklar ile elektrik enerjisi üretilebildiğini, termal turizmde kaplıcalarda kullanılabileceğini, düşük sıcaklıkta kültür balıkçılığı yapılabildiğini vurgulayan Şevkin, Türkiye’nin jeotermal enerji kaynakları açısından şanslı olduğunu ancak jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların yeterince araştırılmadan, envanteri çıkarılmadan ve alternatif enerji kaynakları tüketilmeden nükleerde ısrar edilmesinin yanlışlığına dikkati çekti.

Jeotermal enerji kaynaklarının Türkiye’de tarım, endüstri ve buna benzer alanlarda çok amaçlı ısıtma için kullanılabileceğini dile getiren Şevkin, "Diğer enerji kaynaklarına göre daha ucuz ve yüzde 95’in üzerinde verimlilik sağlamasına karşın Türkiye’de çevreye, doğaya, hayvanlara ve insana zarar veren nükleer santral furyasını kabul etmemiz beklenemez." diye belirtti.

"Bir tek insanın bile burnu kanayacaksa derhal nükleer enerji ısrarından vazgeçilmeli" ifadesini kullanan Şevkin, sözlerine şöyle devam etti: "Teknolojisi son derece ilerlemiş Japonya, yaşadığı nükleer kaza nedeniyle bu enerjiden vazgeçmiştir. Unutulmamalıdır ki iki hafta önce Türkiye’nin tamamında meydana gelen elektrik kesintisinin neden kaynaklandığı henüz anlaşılamamıştır. Bu anlayış Allah muhafaza bir nükleer sızıntıyı nasıl önleyecek."

'KAYNAKLARIMIZI KULLANAMIYORUZ'

Türkiye’nin dünya turizmine hizmet edebilecek nitelikteki çok önemli koylarında nükleer santral yapılmak istendiğini kaydeden Şevkin şunları söyledi: "Bölgemizde de bacasız sanayii denilen turizme yatırım yapılsa getirisi yüksek olabilecek Akkuyu Bölgesi’ne toplumsal tepkilere karşın nükleer santral kurulmaktadır. Dünya nükleer kaza sonrası yaşanan binlerce ölüm, kanser gibi hastalıklarla karşı karşıya kalmışken Japonya’da son yaşanan nükleer kaza nedeniyle tüm Avrupa nükleer enerji ile ilgili yatırımlarını durdururken Türkiye’nin, tüm alternatif kaynakların envanterini çıkarmadan ve hayata geçirmeden nükleer santralde ısrarcı olması kabul edilemez."