Amasya İl Emniyet Müdürlüğü, piyasada çokça yaygın olan elektrikli bisikletlerin denetime tabi tutulacağını açıkladı. Alınan kararla, trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklı ölüm ve yaralanmaların en aza indirilmesi hedefleniyor.

Amasya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Celal Sarısoy, meydana gelen trafik kazalarının incelendiğinde, elektrikli motosiklet ve elektrikli motorlu bisikletlerin karıştığı kazaların önceki yıllara göre hızla arttığını ve çok sayıda vatandaşın bu yüzde mağdur olduğunu söyledi. Sarısoy, sürekli gücü 0,25 KW'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızın en fazla 25 kilometreye ulaştıktan sonra veya pedal çevirmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler denetime tabi tutulmayacağını kaydetti. Denetime tabi tutulacak elektrikli bisikletlerin ise azami gücünün 0,25 KW ve üzerinde olduğunu ifade eden Sarısoy, “Bu model elektrikli bisikletlerde sürücülerinin A1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Trafik denetimlerinde 0,25 KW ve üzerindeki elektrikli bisikletlerin tescilsiz olanlarına Karayolları Trafik Kanunu'nun 25. Maddesi gereğince 172 lira ceza kesilecek, tescili yapılıncaya kadar trafikten men edilecektir. Söz konusu elektrikli bisikletlerin A1 sınıfı sürücü belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. Maddesi gereğince bin 462 lira ceza, aynı zamanda bisiklet sahibine de aynı miktarda ceza uygulanacaktır.” dedi.

Sarısoy, elektrikli ve motorlu bisiklet sürücülerinin kask kullanmaması halinde 80 lira, diğer trafik kurallarına uymadığının tespiti halinde ise 172 lira ceza uygulanacağını sözlerine ekledi.