Emekli SAT komandosu ve rekortmen sporcu Namık Ekin, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Amerika’nın darbe girişiminde parmağı olmamasına imkan yok” dedi.
Kırdığı sualtı rekorlarıyla tanınan emekli SAT komandosu ve rekortmen sporcu Ekin, darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı Marmaris’teki otele yapılan saldırıya katılan MAK timlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, SAT (Su Altı Taarruz Timi) ile MAK (Muharebe Arama Kurtarma) unsurlarının birbirinden farklı olduğunu söyledi.
“Gerçeği öğrenen 16 SAT’çı vazgeçiyor”
Ekin, “MAK Timleri ile SAT Timleri karıştırılıyor. Dün yakalanan arkadaşlar var. Bunlar MAK Timleri’nden arkadaşlar. Zaten dikkat ederseniz bunlar zayıf, vücutları çok gelişmemiş SAT’lar gibi atletik yapıda, dünya şampiyonu olan arkadaşlar değil. Ruhen de, bedenen de çok iyi yetişen arkadaşlar olmadığı gibi, bir de eğitimleri bizden daha zayıf. Yakalanan MAK Timleri’ndeki arkadaşlar bunlar, uçak düştüğü vakit paraşütle atlayıp veya helikopterle inerek, çevre güvenliği alan pilotu veya askerleri kurtaran tipler. Bizim SAT Timleri ise taarruz timleri. Havadan karadan denizden, su altında giderek, mesela Marmaris olayında olduğu gibi su altından gidebilirlerdi, zodiac ile gidebilirlerdi, helikopterle gidebilir, paraşütle denize atlayıp gece gidebilirlerdi. İstihbaratı çok kuvvetli olan bir timdir. İstihbaratla birlikte çalışır. Nereyi basacaksa GPS ile oranın yerini tespit eder. Eliyle koymuş gibi bulur. Bu timler SAT Timleri, kapalı alan baskınlarında Türkiye’nin en iyi timi.
Bizimkiler (SAT) ‘Cumhurbaşkanı’ deyince bu işten vazgeçen çocuklar. Bunlar Akıncı Üssü’ne 16 tane SAT talep edilmiş, onlar orada vazgeçiyorlar. Orada yakalanmış veya arazide kaçan hiçbir SAT yok. SAT’lar bir mezara girip, mezarda 7 gün 7 gece saklanan tipler. Mezarlığın içine gömüyor kendini. Bir ağız, burnu dışarıda. Oraya yaprak çiçek koyuyor. Orada yalnız su ile 7 gün yaşayabilecek tipler. Denize girip 5 gün denizden çıkmayacak şekilde kaçacak tipler. Öyle ormanda boynundan yakalanıp, kolu arkadan bükülmüş, bir SAT’ı öyle düşüremezsiniz. Elini bağlayın gırtlağınızı ısırarak sizi öldürür. Öyle tipler. Savaş makinesi gibi çocuklar. Biz SAT’lar üzülüyoruz. Oraya gidip bu işleri yapanlar bizim çocuklarımız değil” dedi.
“ABD’nin parmağının olmamasına imkan yok”
SAT komandolarının çok zor eğitim şartlarından geçerek oluştuğuna dikkat çeken Ekin, MAK ile SAT unsurlarının birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini vurgulayarak, SAT Timleri’nin kapalı mekan baskınlarında Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyi timi olduğunu kaydetti. SAT elemanının kolay kolay yakalanamayacağını ifade eden eski SAT’çı, “Neden Bunlar gece gündüz her gün kapalı mekana girip baskın eğitimi yapan çocuklar. Yukarıdan ateş at. Yollarda taksicilere adres sor. Yok böyle bir şey. Bizimkilerin tarihinde yok. Sahip çıkmak lazım SAT’larımıza. Böyle MAK’lar ile karıştırmamak lazım. Bu yakalananlar SAT değil SAT’ı kolay kolay yakalayamazsınız. Bu çocuklar harika çocuklar. Ne zaman öğreniyorlar ki; Cumhurbaşkanına gidiyorlar; 16 tanesi Ankara’da Akıncı Üssü’nde vazgeçiyor” diye görüş belirtti.
Bu tür unsurların devlet büyüklerine yönelik suikast girişimleri olabileceğini de anlatan Namık Ekin, bunun için en kolay bölgelerin de cenaze merasimi gibi alanların oluşturduğunu kaydetti. Ekin, “Devlet adamlarına suikast yapılacağı zaman en kolay yer cenaze törenine gittiği zamandır. Yaklaşırsın yanına ihtiyar amca gibi sakallı ve bastonla. Yapacağını yaparsın. Dört tane girdiği zaman orasını mahvederler isterlerse ama böyle bir şeye asla teşebbüs etmez bizim SAT arkadaşlar” şeklinde konuştu.
ABD’nin, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminden haberi olup olmadığı sorulan emekli SAT komandosu ve rekortmen sporcu Namık Ekin, “Amerika’nın parmağı var mı yok mu konularına el attık. Olmamasına imkan yok. Bir yerde petrol var, para var, toprak var, menfaat var” diyerek sözlerini noktaladı.