Engelli ve eski hükümlü istihdam etmeyen işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları, engelli ve eski hükümlülere mesleki eğitim, iş kurma desteği olarak verilmeye devam ediyor. Bu kapsamda kabul edilen
118 proje için yaklaşık 5 milyon TL kaynak tahsis edildi.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) başkanlığında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu (TSK) üyelerinden oluşan komisyon tarafından gerçekleştirilen toplantıda 118 proje kabul edilerek, yaklaşık 5 milyon TL kaynak tahsis edildi. İŞKUR Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen komisyon toplantısında konuşan Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, kurum olarak özel politika ve projelerle engellilerin mesleki eğitimi ve istihdamı için çaba gösterdiklerini, bu komisyon aracılığı ile de titiz çalışmalar neticesinde engelliler için özel projelere katkı sağladıklarını ifade etti. Aktürk, bundan sonra da bu desteklerin artarak devam edeceğini ve engellilerin topluma ve ekonomik hayata uyumu için İŞKUR’un bütün imkanlarını sunacağını belirtti. Aktürk ayrıca, engellileri ve engellilere yönelik çalışma yapan bütün kurum ve kuruluşları, özel sektörü ve STK’ları engellilere yönelik proje geliştirmeye davet etti.
Kabul edilen projeler ile Denetimli Serbestlik ve Koruma Kurulları ile işbirliği içinde hazırlanan projeler karşılığında eski hükümlülere kendi işini kurmaları için brüt asgari ücretin 10 katına kadar hibe desteği verilerek, yeniden hayata başlamalarına katkı sağlanıyor. En az yüzde 40 oranında engelli olan bireylerin işinin patronu olması için toplam 36 bin TL hibe desteği veriliyor. Hibe desteği verilen projelerde ise iş kurma sürecinde gerekli masraflar için en fazla 2 bin TL, bir yıl boyunca işletme giderleri için en fazla 4 bin TL ve işin kurulması için gerekli araç-gereç, donanım ve makinalar için en fazla 30 bin TL engellilere tahsis ediliyor. 2014 yılından itibaren 544 projeye verilen destekten bu dönemde 48 proje yararlandı.
İdari Para Cezaları Fonu kaynakları ile ayrıca engellilerin mesleki eğitim alarak rehabilitasyonlarına katkı sunmak ve istihdam edilmelerini kolaylaştırmak için hazırlanan projelere verilen destekler için çeşitli mesleklerde engelliler kurslara katılarak sertifika alıyor ve işverenlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda istihdam ediliyor.
İŞKUR internet sayfasında yayımlanan 2017/1. Dönem Başvuru Rehberi ve Formu kullanılarak hazırlanacak projeler, illerde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine elden teslim edilebilecek. Son başvuru tarihi ise 9 Aralık 2016.