Erzurum'un Aşkale ilçesinde büyükbaş hayvancılık yapan özel bir şirket tarafından üretilen tritikale bitkisinden silaj yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, ilgili şube müdürleriyle söz konusu hayvancılık tesislerini ve silaj tarlasını ziyaret etti. Akar, hayvancılıkta kaba yem üretiminin önemli olduğunu belirtti. Kaba yem üretiminde maliyetlerin azalması için silajın önemli olduğuna vurgu yapan Akar, "Büyük işletmelerde hayvancılık için önemli girdi kaynağı olan kaba yemlerin işletmelerde maliyetin azaltılması için silaj gibi yeniliklerin uygulanması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Çünkü kaba yemler silo edilerek saklandığında kurutularak yığın yapılan kaba yemlere oranla daha az işgücüne gereksinim duyulmaktadır. Yeşil yemlerin bulunmadığı özellikle kış aylarında hayvanların su bakımından zengin yem ihtiyacı silaj ile karşılanmaktadır. Silaj aynı zamanda yapay kurutma yöntemi dışındaki diğer muhafaza yöntemlerine göre yemlerin fermantasyonu yoluyla saklanmasına imkân sağlar. Kaba yemdeki besin maddesi kaybını önler. Bu işletme ildeki önder işletmelerden bir tanesidir. İşletmemizde yeniliklere açık ve bilinçli çiftçilik yapılmaktadır. Erzurum'da ilk kez tritikale silajı yaparak bir yeniliğe de önderlik yapmıştır." dedi.

Gıda Tarık ve Hayvancılık İl Müdürü, tritikale, buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan, buğdayın verim yüksekliğini ve tahıl kalitesi ile çavdarın hastalıklara ve toprak özellikleri de dahil olmak üzere çevre koşullarına dayanıklılığını birleştiren bir yem bitkisi olduğunu da dile getirerek, "Tritikale silaj olarak ya da konsantre karışımlar şeklinde kullanıldığında enerji düzeyini ve protein oranını yükseltmektedir. Tritikale sindirilebilir toplam enerji oranı yüzde 87 ile buğday ve mısıra çok yakındır. Çiftçilerimize mısır ve tritikalenin yanısıra yoncanın da silaj yapılarak saklanmasını önermekteyiz" diye konuştu.