İzmir’de Münire Eskici Kahveci Gazozcu adıyla kafe işleten Özgür Ahmet Çankaya, farklı illere özgü unutulmaya yüz tutmuş gazozları satarak adeta eski bayramları hatırlatıyor. Nostaljik eşyalarla dolu dükkana gelen müşteriler, hem ismini ilk kez duydukları gazozların tadına bakıyor, hem de beğendiği eski eşyaları satın alabiliyor.
İstanbul’da kafe işletmeciliği yapan 38 yaşındaki Özgür Ahmet Çankaya, gezmeye geldiği İzmir’de yaşamaya karar verdi. Bir yıl önce açtığı Münire Eskici Kahveci Gazozcu isimli kafesiyle müşterilere farklı bir konsept sunan Çankaya, değişik illerin unutulmaya yüz tutmuş meşhur gazozlarını satışa sunuyor. İçlerinde çikolatalısı bile bulunan gazozlar, müşterilere eski zamanları anımsatıyor. Çankaya, her köşesi nostalji kokan dükkanda, plaklar dışındaki tüm eski ürünleri de satışa sunuyor. Soluklanmak için kafeye uğrayan müşteriler, beğendikleri nostaljik ürünleri alarak eskiyi yaşatıyor.
“30’dan sonra saymayı bıraktım”
Münire’nin babaannesinin ismi olduğunu belirten Çankaya, “Burası konsept bir eskici dükkanı. Dinlediğimiz plaklar dışında her şey satılık. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki gazoz çeşitlerini burada yaşatıyoruz. Birçok ilden gazoz mevcut. 30’dan sonra saymayı bıraktım. Safranbolu, Adana, Malatya, Giresun, Urfa’dan, birçok ilden gazoz getiriyoruz. Bu gazozlar sadece yaşadığı şehirde bilinen gazozlar. Mesela Denizli’de meşhur olan bir gazoz burada var. Buraya bir Denizlili geldiğinde şehrine özgü gazozu gördüğünde mutlu oluyor. Ayrıca el değirmenlerinde öğütülen kahveler servis ediyoruz” dedi.
Gençler aileleriyle bir kez daha geliyor
Eski ürünlere can vermek için dükkandaki eşyaları sattığını söyleyen Çankaya, “Eski satarak hayatımı idame etmiyorum. Kahve ve gazoz satıyorum. Sokakta görüp ayağınızın ucuyla iteceğiniz eski bir eşyayı bedel karşılığında aldığınızda o eşya nesilden nesile yaşamaya devam ediyor. Ben sürekli geziyorum ve bu eşyaları topluyorum. Bu eski eşyaların hepsi benim. Hiçbiri satılmasa da umrumda değil ama başkalarının da onları alarak mutlu olmasını istiyorum” diye konuştu. Kafeye daha çok gençlerin geldiğini kaydeden Çankaya, birçok genç müşterinin ikinci kez aileleriyle birlikte geldiğini ifade etti.