Nefes darlığı şikayetiyle tedavi gördüğü Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 10 Eylül tarihinde hayatını kaybeden Mersin’in eski belediye başkanlarından Ali Kaya Mutlu (87), son yolculuğuna törenle uğurlandı.
CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’ın da dayısı olan Kaya Mutlu için CHP İl Başkanlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde iki ayrı tören düzenlendi. Törene Kaya Mutlu’nun eşi Yıldız Mutlu ve çocuklarının yanı sıra eski Başbakan Yardımcılarından Murat Karayalçın, eski bakanlardan İstemihan Talay ile bazı CHP’li milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı.
İl Başkanlığı önündeki törende konuşan CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit ile milletvekilleri, duydukları üzüntüyü dile getirdi. Mutlu’nun cenazesi buradaki törenin ardından 3 dönem belediye başkanlığı yaptığı Mersin Büyükşehir Belediyesi önüne getirildi. Törende konuşan Murat Karayalçın, başta Kaya Mutlu’nun ailesi olmak üzere tüm Mersinlilere başsağlığı diledi. Kaya Mutlu ile 1989-1994 yıllarında birlikte belediye başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Karayalçın, "Türkiye Kaya Mutlu’yu belediye başkanlığı ile tanıdı. 1969 yılında Devlet Planlama Örgütü’ne uzman yardımcısı olarak geldiğinde, Kaya Mutlu tarım grubunun başkanı idi. Nasıl Mersin Belediyesi’nde, belediye başkanlığında bir efsane olduysa, Devlet Planlama Örgütü’nde de tarım alanındaki çalışmalarıyla da efsanevi bir uzmandı. Kendisi ile uzun süre dostluk yaptık. Kendisine o yıllarda ağabey demeye başladım. Daha sonra değişik konumlarda birlikte olmaya başladık. Ben SHP Genel Başkanı olduğumda da kendisine hep ’ağabey’ olarak hitap ediyordum. Mersin, çok önemli bir değerini kaybetti. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
"’Mersin’de yaşayan herkes Mersinlidir’ sloganı Kaya Mutlu’nun eseridir"
Kaya Mutlu’nun yeğeni CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ise cenaze törene katılanlara teşekkür ederek, "Bugün ölümsüzlüğe yolcu ettiğimiz büyük başkan Kaya Mutlu, hepinizin bildiği gibi benim dayımdır. Ama ondan önce, benim başkanımdır. Ben 1983 yılında, daha önce onun verdiği feyiz ile onun ekolünde yetişerek milletvekili oldum. O günden bugüne kadar da ben onun önünde her mevkie çıktığımda ceketimin önünü ilikledim, aynı şekilde sevgili dayımda ceketinin önünü ilikleyip ayakta durdu. Hep, ’yapma dayı ayıp oluyor, ben utanıyorum’ diyordum. O da ’olur mu sen şimdi benden daha ileridesin’ diyordu. Bunu bize öğretti. Bugün bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz saygıyı, dayanışmayı ve sevgiyi, birlikte hareket etmeyi bize öğretti. Severek her şeyin yapılabileceğini bize gösterdi. Bugün ’Mersin’de yaşayan herkes Mersinlidir’ sloganı, Kaya Mutlu’nun ortaya koyduğu bir slogandır. İnanıyorum ki, bugünkü Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer belediye başkanlarımız, bu yürünen yolda devam edecekler ve daha iyi hizmet yapacaklardır" diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, "Kaya ağabeyimiz, 3 dönem Mersin’de Mersinliye hizmet edebilmek, doğup büyüdüğü kenti bir yerlere getirebilmek gayreti ile çalıştı. En son seçimlerden sonra beni tebrik etmek için ziyaretime geldiğinde, bana bazı tavsiyelerde bulundu. Belediye başkanlarının hangi düşünceden, hangi inançtan, hangi siyasi partiden olursa olsun, boynuzun kulağı geçmesi gerektiğini söylemişti. Biz de bizden önce bu kente hizmet etmiş tüm belediye başkanlarına diyoruz ki, Allah hepsinden razı olsun, bizler onların bıraktığı bayrağı daha da ileriye götürmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz" dedi.
Kaya Mutlu’nun cenazesi, Muğdat Cami’nde kılınan cenaze namazı sonrası Mersin Şehir Mezarlığı’nda, sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.
Mersin’de 1973-1977, 1977-1980 ve 1989-1994 yılları arasında üç dönem belediye başkanlığı yapan Ali Kaya Mutlu (87), evli ve 4 çocuk babasıydı.