Adana’da, haklarında kamuya yararlı bir işte çalışma cezası verilenler ile son 1 yılı denetimli serbestlik tedbirine çevrilen hükümlüler, aldıkları ahşap boyama ve vernikleme kursu ile eskimiş, kırılmış, çizilmiş okul sıralarını yenileme çalışması başlattı. İl genelinde tespit edilen eskimiş 2 bin 500 okul sırası, sertifikalı meslek sahibi olan hükümlülerin ellerinde yenilenerek yepyeni haliyle eğitime kazandırılırken, toplam maliyeti 400 bin lira olan işin 55 bin liraya yapılacağı belirtildi.
Hükümlülerin topluma kazandırılması, kişisel becerilerini geliştirmeleri, istihdam sağlanması, sosyal faaliyette bulunmalarına yönelik çalışmalar yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü; Türkiye İş Kurumu Adana İl Müdürlüğü, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Cumhuriyet Halk Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayiyi Destekleme Vakfı (MEKSA) Adana Şubesi ile okulların boyanması, peyzajı, eskimiş sıralarının yenilenmesi, klima bakımları ve oyun alanları çizimini kapsayan "Ben de Varım" isimli bir proje hazırladı.
HEM MESLEK EDİNİYORLAR HEM CEZALARINI ÇEKERKEN PARA KAZANIYORLAR
Projenin aşamalarından biri olan okul sıralarının yenilenmesi çerçevesinde il genelindeki okullarla görüşülerek ihtiyaç tespiti ve yenilecek sıra sayısı belirlendi. Okul sıralarının yenilenmesi yanında hükümlülerin meslek edinmesi ve sertifika alması, böylelikle rehabilite olmalarına katkı sağlanması da amaçlandı. İŞ-KUR desteğiyle 40 hükümlü, günlük 20 lira cep harçlığı ile sağlık sigortaları yapılarak ‘Ahşap Boyama ve Vernikleme Kursu’ verilerek Milli Eğitim Bakanlığı sertifika onaylı meslek sahibi oldu.
400 BİN LİRALIK İŞ 55 BİN LİRAYA MAL OLACAK
Proje kapsamında ilk aşamada il genelindeki 12 okulda eskimiş, kırılmış, çizilmiş 2 bin 500 okul sırası tespit edilip MEKSA Vakfı Mobilya Atölyesi’ne getirildi. Atölyede, hem maaş alan hem de cezalarını çeken sertifikalı 40 hükümlü, tahrip edilmiş okul sıralarını sökerek tahta kısımlarını zımparaladı, vernikleyerek parlatıp metal kısımlarını boyadıktan sonra monte ederek yepyeni bir hale getirmeye başladı. Yaklaşık 5 ay sürecek projede ilk olarak 60 okul sırası yenilenerek 2.İnönü İlkokulu’na teslim edildi. Piyasada yaklaşık 400 bin lira olan 2 bin 500 okul sırasının yenilenme işinin, hükümlüler sayesinde 20 bin lirası malzeme, 35 bin lirası da cep harçlığı olmak üzere toplam 55 bin liraya mal olacağı belirtildi.
"ÖĞRENCİLER YENİLENEN SIRALARDA DAHA BAŞARILI OLACAK"
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, hükümlülerin aldığı kursları yerinde görmek için MEKSA Vakfı’nı ziyaret edip yetkililerden bilgi aldı. Hükümlü kursiyerlerin yaptığı çalışmaları inceleyen Başsavcı Yeldan, birçok kurumun hükümlüler ve kamuya yararlı işlerin oluşması için bir araya gelerek güç birliği yaptığını vurgulayarak, “Amacımız, hükümlülerimizin hayata uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için bir meslek edinmelerini ve kamuya yararlı işler yapmalarını sağlamaktır. Hükümlülerin yaptığı okul boyama, sıraların yenilenmesi gibi çalışmalarla, okul idarecilerinin ve velilerin okula daha çok sahip çıkmaları sağlanacak, öğrencilerin daha çok ders çalışarak ve okul gereçlerini daha iyi kullanarak sorumluluklarının arttığı görülecektir” dedi.