ADANA (AA) - Haklarında hakaret ve tehdit iddiasıyla soruşturma başlatılan 2 şüpheli, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu aracılığıyla Sevgi Evleri'ne eşya bağışlayıp, hapis cezası almaktan kurtuldu.

Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Ç.A, 30 Ekim 2014'te, N.S'nin çocuğunu darbettiği gerekçesiyle 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Ç.A, duruşmanın ardından N.S. ve oğlu M.A.S'nin kendisini tehdit edip, hakarette bulunduğunu öne sürdü. Bunun üzerine şüpheli anne ve oğlu hakkında soruşturma başlatıldı.

Anne ve oğul ile Ç.A, polise verdikleri ifadelerinde, uzlaşmayı kabul ettiklerini bildirdi. Dosya, Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu Savcısı Süleyman Bal tarafından "uzlaştırmacı" olarak görevlendirilen Sinem Vatanoğlu'na verildi.

Vatanoğlu, Ç.A'dan uzlaşma şartı ve talebini aldı. Ç.A, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Sevgi Evleri'nde kalan çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi için şüphelilerden 2 bin lira talep etti.

Müştekinin talebini olumlu karşılayıp uzlaşmayı kabul eden şüpheliler, Sevgi Evleri'nde kalan çocukların ihtiyaçları doğrultusunda, değeri 2 bin lira olan çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, çay makinesi ve saç kurutma makinesini yetkililere teslim etti. Uzlaşma sonucu haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen şüpheliler, 'hakaret' suçundan 3 aydan 2 yıla, 'tehdit' suçundan ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıp, ceza almaktan kurtuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzlaştırma Bürosu Savcısı Süleyman Bal, uzlaşmanın, klasik yargı sisteminin üstesinden gelmekte zorlandığı, mağdurun zayıflık duygusunu yenmesine yardımcı olmasının yanı sıra, adalet sistemini, cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürdüğünü belirtti.

Tarafların uzlaşmayı kabul etmelerinin kendilerinin yararına olduğuna dikkati çeken Bal, şunları kaydetti:

"Uzlaştırmayla faillerin kendi fiillerinin sonuçlarını görerek anlamaları, taraflar arasında doğrudan iletişim kurmaları sağlanıyor. Burada amaç, iki tarafın da zarar görmemesidir. Mağdurların haklarının korunması sağlanırken, suç failleri de topluma kazandırılıyor. Bu olayda da alacaklının isteyebileceği ve borçlunun yapmak zorunda olduğu davranış konusunu taraflar serbestçe belirleyip, toplumdaki duyarlılığa ses verdi. Olayla hiç ilgileri olmamasına rağmen Sevgi Evleri'nde kalan çocuklarımızın ihtiyaçları giderilmiş oldu. Bu tür uzlaşmalar, toplumsal dayanışma ve barışın sağlanmasına hizmet ettiği gibi hem kendi hem çocuklarının siciline suç eklenmesini de engellemektedir."

Adana Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu Müdürü Haydar Tecirli de koruma ve bakım altında bulunan çocuklar adına, Cumhuriyet Başsavcılığı ile olayın taraflarına teşekkür etti.

Tecirli, "Kuruluşumuza yapılan bu tür bağışlar acil ihtiyaçlarımızı karşılarken bütçemize de katkıda bulunmaktadır" ifadesini kullandı.