Artvin Cerattepe mevkiinde yapılacak olan madencilik faaliyetlerine ilişkin koruma ve güvenliğin etkili olarak yürütülmesi amacıyla Artvin İl Özel Güvenlik Komisyonu tarafından alınan kararla bölgede görev yapacak olan güvenlik personeline silah tahsis edilecek olmasının basına yansımasının ardından ETİ Bakır İşletmeleri’nden konuyla ilgili açıklama yapıldı.
Açıklamada, konunun özünden uzak ve maksatlı olarak kamuoyu gündemine taşınmaya çalışıldığı belirtildi.
Konuyla ilgili ETİ Bakır İşletmeleri’nden yapılan yazılı açıklamada “Artvin Cerattepe Projesi kapsamında İl Özel Güvenlik Komisyonu tarafından alınan 2 Mayıs 2016 tarihli karar; yerel ve ulusal basına yansıtılmış, mesele özünden uzak ve maksatlı olarak kamuoyunun gündemine getirilmiştir. Söz konusu karar, Artvin İl jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde bulunan, Artvin ili Cerattepe mevkiinde yapılacak olan madencilik faaliyetlerine ilişkin; koruma ve güvenliğin etkili olarak yürütülmesi maksadıyla alınmıştır. Genel güvenlik hizmetinin sağlanmasının yanı sıra tabiat şartları açısından da proje alanının dağlık ve ormanlık olması güvenlik ihtiyacını arttırmaktadır. Projede güvenlik ile ilgili uygulamalar (personel sayısı, teçhizatı vb.) 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
“HEDEF GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYORUZ”
“Ülkemizde herhangi bir şantiyede özel güvenlik düzeni nasıl alınıyorsa, Cerattepe projesinde de aynı standartlara göre hareket edilmektedir” denilerek “Cerattepe projesi için herhangi bir özel arz/talep ve uygulama söz konusu değildir. Cerattepe Projesi’ne muhalefet eden çevrelerin Artvin kamuoyunu her alanda olduğu gibi, Özel Güvenlik Komisyonu kararı için de maksatlı bir şekilde istismar etmeye çalıştığı konusunda bilgilendirme gereği duyulmuştur. Bunun yanında, kurumumuzun güvenlik planlarına ilişkin özel ve resmi bilgilerin kamuoyuna servis edilmesi ve ilgili mevzuatlar gereğince talep edilen silah izninin ‘Artvin halkına karşı’ kullanılacakmış gibi yansıtılması, şirketimizi itibarsızlaştırma ve hedef gösterme çabasıdır. Böylesi mesnetsiz amaçlarla firma ve çalışanlarımızın hedef gösterilmesini, en hafif ifadeyle ‘kötü niyetli’ bir tutum olarak değerlendiriyor ve etik olmayan bu ahlak dışı davranışı kınıyoruz” açıklamalarına yer verildi.