EXPO 2016 Antalya, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından gerçekleştirilecek "Uluslararası Bahçecilik EXPO’su" ve "Uluslararası Yeşil Şehir" konferanslarına ev sahipliği yapacak.

AIPH 68. Olağan Kongresi, 26 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek. Kongre kapsamında “AIPH Expo Konferansı” ve “Uluslararası Yeşil Şehir Konferansı” düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı himayesinde 22 Nisan’da kapılarını “çiçek ve çocuk” teması, “Gelecek nesiller için yeşil bir dünya” mottosuyla açan Türkiye’nin ilk EXPO’su “EXPO 2016 Antalya’nın ev sahipliği yapacağı bu iki önemli konferansa AIPH Başkanı, AIPH Genel Sekreteri, Yönetim Kurulu üyeleri ve delegelerinin yanı sıra dünyadan ve Türkiye’den şehircilikle ilgili birçok profesyonel de katılım gösterecek.

28-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan “AIPH EXPO Konferansı’nın açılış konuşmasını AIPH Başkanı Bernard Oosterom yapacak. Konferans süresince Katar, Singapur ve Çin’den şehircilikle ilgili sunumlar yapılacak. Konferansın diğer katılımcıları ise bundan sonra EXPO yapacak olan ve yapmayı düşünen şehirlerin temsilcileri olacak.

Konferansta İtalya’nın Milano şehrinde 2015 yılında gerçekleştirilen başarılı Dünya EXPO’su eski Genel Müdürü Piero Galli, ziyaretçi sayısının artırımı ve uluslararası katılımcıların güvence altına alınması konularındaki deneyimlerini paylaşacak. EXPO 2016 Antalya Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül, EXPO deneyimleri ve kazanımları hakkında konuşma yapacak. AIPH Kıdemli Danışmanı Sven Stimac, Bahçecilik EXPO’su katılımcıları ile nasıl çalışma yapılması gerektiği hakkındaki önerilerini ve uluslararası katılımcıların nasıl güvence altına alınacağı konusundaki görüşlerini paylaşacak. Rixos Land of Legends Hoteli’nin peyzaj mimarı Nehir Humalı ise, ziyaretçilerin deneyimlerini artırmada peyzajın kullanılması konusundaki görüşlerini dile getirecek.

AIPH Genel Sekreteri’nden çağrı

AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe, bu konferansın Bahçecilik EXPO’ları ile ilgilenen herkes için bilgiler sunacağına ve rehberlik sağlayacağına dikkat çekerek, “Başka hiçbir yerde bu konu hakkında bu kadar çok deneyimli insanın buluştuğunu ve fikir alışverişi yaptığını göremezsiniz. İster halihazırda EXPO düzenliyor olun, ister gelecekte EXPO düzenlemek ile ilgileniyor olsun EXPO 2016 Antalya’da gerçekleşecek olan unutulmaz ve oldukça değerli bu etkinlikte bize katılın’’ dedi.

Konferansa katılan delegelere ayrıca Taichung/Tayvan (2018) , Beijing/Çin (2019), Gold Coast/Avustralya (2020) ve Almere/Hollanda (2022) Bahçecilik EXPO’ları hakkında güncel bilgiler verilecek. A1 kategorisinde Bahçecilik EXPO’su olan EXPO 2016 Antalya’nın Kongre Salonu’nda gerçekleştirilecek olan konferansın yanı sıra gelecek olan delegelere EXPO turu da düzenlenecek.

“Yeşil Şehir Konferansı” ilham verecek

27 Eylül tarihinde yine EXPO Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan “Yeşil Şehir” konferansında ise geleceğin şehir planlamasına ilham kaynağı olacak fikirler ele alınacak. AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe’in açılış konuşmasını yapacağı konferansta Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Ortaçeşme, Antalya’daki yeşil alanların nasıl artırılabileceği ve diğer şehirlere nasıl örnek olacağını konularında konuşma yapacak. Lotus Garden Design firması peyzaj mimarı ve EXPO 2016 Antalya’daki AIPH/OAİB ’’Yeşil Vaha’’ bahçesi tasarımcısı Nilüfer Danış, şehirlerin gelişmelerinde peyzajın rolü ve EXPO 2016 Antalya’da bulunan ’’Yeşil Vaha’’ bahçesi tanıtımı konularını ele alacak. AgFacadesign&G Facadesıgn Pte Ltd. Müdürü Kelvin Kan ise ödüllü ‘Hanging Garden’ projesi, biyofil şehir kavramı ve bahçe konseptindeki şehir konularında konuşacak. Amerika Birleşik Devletleri’nden Skype program ile konferansa görüntülü olarak katılacak olan Richard Louv, çocukların gelişiminde kentlerin yeşillendirilmesinin önemi hakkında konuşma yapacak. Yangzhou Halk Kongresi Başkanı Xie Zhengyi, insanlara daha fazla iş imkânı sağlamak için yeşil alanların geliştirilmesi konusunda konuşma yapacak.

EXPO 2016 Antalya’daki Katar Bahçesi Komiseri Fayqa Abdulla Ashkanani, sıcak iklime sahip şehirlerin yeşillendirilmesi ve Katar’daki yeşil alanlar ve parklar hakkındaki görüş ve deneyimlerini paylaşacak. Communities in Bloom Başkanı Bob Lewis ile Communities in Bloom jürisi ve peyzaj mimarı Richard Daigneault ‘Communities in Bloom’un ne olduğu ve nasıl dahil olunacağı, 2015 yılında Antalya’nın nasıl ödül kazandığı ve diğer şehirlerin katılmalarındaki faydalar konularında konuşma yapacaklar.

Konferansın konusu hayati önem taşıyor

AIPH Yeşil Şehir Komitesi Başkanı Karen Tambayong, fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan sağlıklı yeni nesiller için daha yeşil şehirlere ve sağlıklı sürdürülebilir bir çevreye ihtiyacımız olduğuna dikkat çekerek, “Bu bakımdan konferansın konusu hayati önem taşımaktadır. Umarım birçok şehrin yetkilileri ve karar vericileri daha yeşil alanların yaratılmasının aciliyetinin farkındadırlar’’ dedi.
“Gelecek nesiller için yeşil bir dünya” mottosuyla düzenlenen EXPO 2016 Antalya’nın Genel Sekreteri Fırat Işık ise, ’’Hepimiz yeni nesillere bırakacağımız bu dünyadan sorumluyuz. Bu sorumluluk EXPO 2016 Antalya’nın temasının temellerini de oluşturmaktadır. Bu prestijli Uluslar arası konferansa ev sahipliği yapmaktan ve tüm dünya şehirlerinin, yeşil şehirlerin önemini anlamalarında üzerimize düşen görevi yapmaktan mutluluk duyuyorum.’’