Madagaskar Milli Günü EXPO 2016 Antalya’da kutlandı.
23 Nisan’dan bu yana 26 Milli Gün kutlamasının yapıldığı EXPO 2016’da son Milli Gün etkinliği Madagaskar tarafından düzenlendi.
Milli Gün kutlamalarına katılmak üzere sergi alanına gelen Madagaskar Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Birim Şefi Tahiriniaina Juliano Sojarıson ve beraberindeki heyet VİP Binası’nda EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından karşılandı. Sojarıson’un ziyaretçi defterini imzalamasının ardından hediye takdimi gerçekleştirildi.
Bitki köklerinden yapılan eşyalar ilgi gördü
VİP Binası’nda gerçekleşen törenin ardından heyet buggyler ile sergi alanını gezdi. İstanbul Bahçesi’ni gezen heyet daha sonra Madagaskar Bahçesi’ne geçti. Bahçe yetkilileri Madagaskar Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Birim Şefi Tahiriniaina Juliano Sojarıson ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök’e bahçe hakkında bilgi verdi. Raphia isimli bitkinin köklerinden yapılan süs eşyalarının yanı sıra, çanta ve şapkalar da büyük ilgi gördü.
“EXPO 2016 benzersiz bir başarıyla gerçekleşti”
Bahçe ziyaretinin ardından Milli Gün kutlamaları küçük amfi tiyatroda devam etti. İki ülkenin Milli Marşlarının çalınmasının ardından konuşan Madagaskar Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Birim Şefi Tahiriniaina Juliano Sojarıson, Madagaskar hakkında kısa bilgiler verdi.
EXPO 2016’nın benzersiz bir başarıyla gerçekleştiğine dikkat çeken Sojarıson, organizasyonun tüm dünyaya çiçeklerin önemini bir kez daha anlattığını söyledi. Sojarıson, Madagaskar’ın EXPO 2016’ya katılımına olanak sağlayan Türk hükümetine ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Sojarıson, Madagaskar Milli Gün’ünün iki ülke arasındaki ilişkilerin büyümeye devam ettiğinin de bir göstergesi olduğuna işaret etti. Sojarıson, Madagaskar’ın küresel biyoçeşitliliğin yüzde 6’sına, endemik böcek türlerinin ise yüzde 90’ına sahip olduğunu ifade ederek, EXPO 2016’ya katılımlarının da bu anlamda da çok büyük önem taşıdığını söyledi.
“Madagaskar’ın katılımına ayrı bir önem verdik”
Sojarıson’un ardından konuşan EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ise, Madagaskar’ın EXPO 2016’ya katılımının iki ülke arasındaki dostane ilişkileri pekiştirdiğini ifade etti. Kök, Magadaskar’ın katılımına eşsiz güzelliği ve kaynakları nedeniyle ayrı bir önem verdiklerinin de altını çizdi.
Konuşmaların ardından Voninavoko isimli dans ve müzik grubu kültürel performanslarını sergiledi. Madagaskar’ın yerel kıyafetleri ve müziği eşliğinde sunulan gösteri ilgiyle izlendi.
Madagaskar Milli Günü nedeniyle, Turkcell EXPO Kulesi de Madagaskar bayrağının renklerine büründü.