Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle açığa alınan ve soruşturması olan din görevlilerini hac kafilelerden çıkarttıklarını söyledi.
Hac ibadetini yapmak için hacca giden insanlardan Türkiye’nin içinden geçtiği bu zor süreç için dua istediklerini ifade eden Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, hakkında soruşturma bulunan, açığa alınan din görevlilerini kafilelerden çıkarttıklarını belirtti. İl Müftüsü Çakı, Samsun’dan ilk hac kafilesinin 18 Ağustos’ta gideceğini açıkladı.
"Tedbiren bu kararı aldık"
Acenteler dahil tüm din hizmetli görevlisini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sağladığını söyleyen Veysel Çakı, "Hacımız ister şirketle isterse diyanetle gitsin; kafile başkanları, din görevlileri tamamen Diyanet İşleri Başkanlığımızdaki görevli arkadaşlarımız tarafından sağlanıyor. Bu görevliler içerisinde FETÖ soruşturması kapsamında olan görevlilerimizi hac organizasyonundan çıkarttık. Soruşturma geçiren açığa alınan ve bu konulardaki ciddi iddialar olan görevlileri kafilelerden çıkarttık. ’Suçluluğu ispatlanıncaya kadar herkes masumdur’ ama biz tedbiren bu kararı aldık. İnşallah, suçsuz olanlar aklanır ve görevlerine döner; suçlu olanlar ise cezasını çeker" dedi.
"Gidişler 18 Ağustos dönüşler 29 Eylül’de başlıyor"
Hac vazifesini yapmak için Türkiye’den toplam 60 bin hacının gideceğini söyleyen Veysel Çakı, "Türkiye’den ilk hacı kafilesi 4 Ağustos’ta yola çıktı. Dönüşler ise 16 Ekim’de tamamlanacak. Samsun’dan ilk hacı kafilesi, Çarşamba Havaalanı’ndan 18 Ağustos’ta gidecek. Birinci kafile ile Amasyalı hacılarımız gidiyor. Samsun kafilesi ise 19 Ağustos’ta gidecek. 7 kafilemiz olacak. Bu kafileler içinde Samsun’dan diyanetin gönderdiği hacı sayısı 816. Amasya ve Sinop’un hacılarıyla birlikte bu sayı bin 200’ü geçiyor. Son kafilemiz Samsun’dan 29 Ağustos’ta çıkacak. Hacılarımızın dönüşü 29 Eylül’de başlayacak. 2 Ekim’de ise son kafilemiz gelecek inşallah" diye konuştu
"Milletimiz için hacılarımızdan dua istedik"
Hac ibadetinin önemine değinen Çakı, "Hac ibadeti İslam’ın 5 şartından biri. Dünyanın çeşitli ülkelerinden insanları bir araya getiren önemli bir ibadet. Hac ibadeti sembolleri çok olan bir ibadettir. Hacda yapılan tavaf, şeytan taşlama gibi sembolleri olan her biri derin anlamlar yüklü bir ibadet. Hacılarımızın bu sembollerin ne anlama geldiğini çok iyi bilmesi gerekir. Bunun yanında ülkemizin bu zor zamanlarda geçtiği bu dönemde hacılarımızın dualarına ihtiyacımız var. Hacılarımıza bir emanet yükledik. Milletimiz için hacılarımızdan dua istedik" şeklinde konuştu.