İSTANBUL (AA) - Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler, 42 yıl sonra tekrar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) giderek savaştıkları toprakları görecek, anılarını tazeleyecekler.

1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'na katılarak, harekatın başarılı olmasında önemli görevler üstlenen 22 gazi, 42 yıl sonra tekrar aynı anıları yaşamak ve savaştıkları toprakları görmek için KKTC'ye gitti.

Seyahat öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Şarköy Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Mengi, ilçelerinden Kıbrıs Barış Harekatı'na toplam 33 askerin katıldığını ve gazilerin büyük çoğunluğunun halen hayatta olduğunu söyledi.

22 gaziyle birlikte 3 günlük bir program için Kıbrıs'a gittiklerini anlatan Mengi, rahatsızlıkları dolayısıyla da bazı gazilerin kendilerine eşlik edemediğini aktardı.

Kıbrıs'a gezi talebinin gazilerden geldiğini ve kendilerinin bu talepten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getiren Mengi, şunları kaydetti:

"Harekette büyük bir başarı elde etmiş, KKTC'nin kurulmasında emeği geçmiş olan gazilerimiz savaştıkları toprakları tekrar görüp, anıları tazelemek istediler. Biz de gerekli yerlerle irtibata geçtik. Gazilerimizi misafir edecekler. Kuzey Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na gazilerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Program kapsamında çıkartma bölgeleri, savaşılan alanlar, Girne, Mogasa ve Lefkoşa başta olmak üzere KKTC'yi gezeceğiz."

"Kıbrıs'a ilk çıkartma yapan ekibin içindeydim"
Kıbrıs Barış Harekatı'nda santral operatörü olarak görev yapan 64 yaşındaki Kıbrıs gazisi Hasan Korur, "16 ay cephede kaldım. Büyük bir mücadele verdik, sonunda da kazandık. Bu kadar yıl sonra tekrar Kıbrıs'ı görecek olmak beni oldukça mutlu etti." ifadelerini kullandı.

63 yaşındaki gazi Halil Yurttaş ise Kıbrıs'a ilk çıkartma yapan ekibin içinde olduğunu belirterek, o dönem 7 buçuk ay kaldığı Kıbrıs'a tekrar gitmenin heyecanını yaşadıklarını anlattı.