Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim bölümü tarafından düzenlenen ‘Otizm Farkındalık Sempozyumu’ HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesinde gerçekleştirilen Otizm Farkındalık Sempozyumuna HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, akademisyenler, veliler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz otizm hakkında bilgiler vererek, “Otizm spertun bozukluğu doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro gelişimsel bozukluktur” dedi. Toplam nüfus içerisinde yaklaşık 1 milyon 242 bin otizmli birey olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile ferdi olduğu tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.
6 bin öğrenci ve 250 akademik personeli ile büyük bir aile olduğunu dile getiren Rektör Yılmaz,” Hasan kalyoncu Üniversitesi bir yandan bilimsel çalışmaları büyük bir hızla yaparken diğer bir yanda da sosyal sorumluluk projeleri ile toplum yaşamına dokunmaya çalışıyoruz. Üniversiteler olarak toplumun bir adım önünde olmayı bilmekte ve otizmin toplumca bilinmesi ve gerekli duyarlılığının oluşması için elimizden geleni yapmaktayız. Hasan kalyoncu üniversitesi olarak otizimli çocukları da kapsayan özel eğitime olan inancımızdan eğitim fakületimizde özel eğitim öğretmenliği bölümünü bu sene faliyete geçerdik. Çok değerli misafirler sosyal sorumluluk projemize verdiğin destek için özelikle büyükşehir belediyemize çok teşekkür ediyoruz. bu destek bizlerin daha iyi yapması için cesaretlendiriyor. Otizim eylem planının hayata geçirilmesi konusunda hasan kalyoncu üniversitesi olarak üzerimize düşün görevi sonuna kadar yerine getireceğimizi sizler söz veriyoruz” şeklinde konuştu.
Otizm Farkındalık Sempozyumunda, Panel başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk yaparken, Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül “Tanılama ve Takip Sürecinde Aile”, Yrd. Doç. Dr. Latife Özaydın “Eğitimde Davranışçı ve Doğal Yaklaşımlar” konularını ele aldılar. Konuşmacıların ardından, Öğretmen Sakine Mert “Bizim hikayemiz” adlı konuyu anlatırken, Öğretmen Mehmet Kınıklı ise “Kuramdan Uygulamaya” isimli konuyu izleyicilerle paylaştı.
Otizm Farkındalık Sempozyumu’nda, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim üyesi Çocuk-Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül “Tanılama ve Takip Sürecinde Aile” sunumunda, “Otizmin tedavisi sadece erken yaşta yakalandığında başlayan özel eğitim. O yüzden erken eğitim ne kadar erken başlanırsa o kadar çok yol kat edilir” dedi. Beyin gelişimi ilk 3 yaşta çok hızlı bir şekilde büyüyor diyen Doç. Dr. Şaziye Senem, “Bağlantılar çok hızlı bir şekilde ilerliyor ve 3 yaşından sonra bir frene basıyor beyin. 6 yaşa doğru ufak tefek devam ediyor ama sonra gelişimi tamamen duruyor ta ki ergenliğe kadar. Ergenlikte o gelişen beyindeki aksaklıklar yeniden yapılanarak gelişim formatı düzeyine geliyor. Şunu demek istiyorum. İlk 3 yaşta eğer biz tanıyı atlarsak bu çocuklar için yapılacak şeyler azalıyor. Çünkü, otizmin bir beyin hastalığı olmadığını beynin bir yapısal hastalığı olmadığını biliyoruz artık. Beynin bir fonksiyon bozukluğu ne oluyor da beyinde bir fonksiyon bozukluğu oluyor. Yani belki kişi normal bir beyinle doğuyor ama araya gelen bir çevresel faktörlerle o beynin yapılanması otistik bir formata kayabiliyor. Olumsuz bir çevresel faktörle. Ve ya çocuğun beyni otistik bir formatla doğuyor ama olumlu bir çevrsel faktörle o beynin yapılanması ii bir eğitimle normal bir beyne doğru toparlayabiliyor. Yani çevresel faktör çok önemli yani erken farkındalık ve erken başlayan özel eğitim” şeklinde konuştu.
Sempozyumun ardından Otizmli çocuklar bir folklor ve palyaço gösterisi sergiledi. Programın ikinci Kısımında, Gaziantep Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerinin etkinlikleri, Gaziantep Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrenci sergisi, kermes, Volkswagen Kulübü “Otizim Farkındalık Turu” ve HKÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri ile “Otizmin Farkındayız” balon etkinliği gerçekleştirildi.