GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Kent Konseyi, 4. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi.

Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep İhracatçılar Birliği Toplantı Salonunda gerçekleşen kurulda, ulaşımda yaşanan sıkıntıları ana başlıklarıyla sıralayarak, genel kurul üyelerinin desteği ile Gaziantep'in sorunlarına çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

Bin 30 kişinin gönüllü olarak kent konseyinde çalıştığını anımsatan Aslan, trafik çalışma grubu başta olmak üzere birçok alanda çalışma grupları oluşturduklarını söyledi.

Öncellikli hedeflerinin şehir içi trafik olduğunu belirten Aslan, bunun yanı sıra imar, eğitim, sağlık gibi alanlarda çalışmalar yapıldığını kaydetti. 

Büyükşehir İmar Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Ulaşım Mastır Planı" ile ilgili bir sunum yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, bunun sadece belediyenin girişimleriyle çözümlenemeyeceğini ve herkesin destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Şahin, trafiğin insan vücudunda dolaşan bir kan gibi olduğunu belirterek Organize Sanayi Bölgesi'ne günlük 120 bin kişinin gidiş ve geliş yaptığını, aynı zamanda küçük sanayi sitesine de günlük 60 bin kişinin gidip geldiğini bildirdi.

Gaziantep'te 929 toplu taşıma aracıyla günlük 660 bin kişinin taşındığını anımsatan Şahin, birçok bulvarın 4 şerit ile başlayıp sonra 2 şeritte düştüğünü ve bunun sıkıntılarını yaşadıklarını kaydetti.

Özdemirbey Caddesi, Ali Nadir Bulvar ve Gaziantep Üniversitesi kavşaklarının bunlara birer örnek olduğunu belirten Şahin, geçmişte yaşanan bazı sıkıntıların bugün trafikte aksamalar neden olduğuna işaret etti. 

Şahin, 15 Şubattan itibaren ulaşımda "Mobil Kart27" ile yeni bir uygulamaya başlayacaklarını ifade ederek "Bu uygulama ile bir yolcu hangi durakta saat kaçta otobüs geçeceğini cep telefonuyla öğrenebilecek. Hangi sıklıkla hangi yöne gittiğini öğrenebilecek ve buna göre otobüs duraklarını kullanabilecek" dedi.

İlçelerden gelen dolmuşların kırsal terminalleri kullanacağını ve bunların kesinlikle şehir içine girmesine izin verilmeyeceğini işaret eden Şahin, Şehirgösteren Mahallesi ve Dedeman Otel önünde kavşak çalışmalarının devam ettiğini, göreve geldikten sonra 22 kilometre Şahinbey, 18 kilometre Şehitkamil bölgesinde olmak üzere toplam 40 kilometre imarlı yeni yol yaptıklarını bildirdi. 

Şahin, ulaşım mastır planın ihalesinin yapıldığını ve çalışmalara başlandığını, ulaşımdaki sıkıntıları asgariye indirmek için radikal kararlar alınması gerektiğini belirterek mevcut raylı sistem üzerinde vagon sayısını ve istasyonların mesafelerini uzatarak yolcu sayısını 120 bine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. 

Kurulda ayrıca, Boğaziçi Proje ve Mühendislik de, yapacakları ulaşım mastır planı ile ilgili bir sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi. 

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, CHP Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Şeker, Ali Serindağ, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu da kentteki ulaşım ile ilgili görüş ve düşüncelerini anlattılar.