Gaziantep’te 15 Temmuz darbe girişimin ardından Valilik binasının taşınmasına karar verildi.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından başlayan demokrasi nöbetleri ile birlikte Valilik binası yanındaki Demokrasi Meydanı’nın isminin değiştirilmesi kararı alındığını söyledi. Vali Yerlikaya, meydanın isminin değiştirilmesi konusunun ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri ile gündeme geldiğini vurgulayarak, kararın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alındığını ifade etti.
Valilik binası taşınacak
Meydana 15 Temmuz Demokrasi Meydanı adının verilmesini gazetecilere de sorarak istişare eden Yerlikaya, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in Demokrasi Meydanı’nın adının 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olmasıyla ilgili bir kararı var. Bu kararı daha önce kendisi açıkladı. Bir de size (gazetecilere) soralım. Hep siz bize soru soruyorsunuz, anket yapalım. Bu isim uygun mu" dedi. Bunun üzerine bazı gazeteciler, alanın isminin zaten Demokrasi Meydanı olduğunu, isme 15 Temmuz eklenmesi halinde alanın da büyütülmesinin daha iyi olacağını söyledi.
Bunun üzerine Vali Ali Yerlikaya, çok daha öncesinden meydanın büyütülmesi için çalışma yürütüldüğünü müjdeleyerek, Gaziantep Valilik binasının da taşınacağını kaydetti. Yerlikaya, "Bu meydan büyüyecek. Burada ilk defa açıklıyoruz. Başkanımız ile birlikte bizzat Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in takibiyle, Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Ulaştırma Bakanlığı döneminde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bizzat talimat verdi. Mevcut Valilik binamızı 20 ay sonra burada toplantıyı yapamayacak olacağız. Burası (valilik binası) 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nın Gazi şehrimize yakışır hale gelmesi için taşınıyor. Milli Eğitim İl Müdürlüğümüz yeni bir binaya taşınacak. Binası bulundu. onla ilgili hazırlık yapıldı. Valiliğimiz, Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayollarının bulunduğu yere taşınıyoruz" dedi.
"Emniyet Müdürlüğü binası da taşınıyor"
Yerlikaya, Gaziantep Valilik binası yanında bulunan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne ait 2 ayrı binadaki personelin de MİT’in yanına taşınacağını kaydetti. Terör örgütü DAEŞ’in 1 Mayıs’taki bombalı saldırısının ardından kararın alındığını belirten Yerlikaya, "Hem 1 Mayıs’ta gerçekleştirilen menfur DAEŞ saldırısı, hem de çalışan emniyet personelimize mevcut binalar yetmiyordu. Emniyet Müdürlüğü’nün mevcut binasını yani A ve B bloklarını, Gelir İdaresi ve Defterdarlığına veriyoruz. MİT Bölge Başkanlığımızın yeni taşındığı bölgenin tam karşısında 70 dönümlük yer var. Başkan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık’ın girişimleriyle bu yer bize veriliyor. Projeyi de bulduk, revize ediyoruz. Emniyet Müdürlüğümüz ve Çevik Kuvvet de dahil dışarıda hiçbir Şubesi kalmayacak. Hepsi yeni kampüsün içerisinde olacak" ifadelerini kullandı.
Demokrasi nöbeti çağrısı
Tarihi Yenikapı mitinginde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi üzerine nöbetlerin Gaziantep’te de Çarşamba gününe kadar süreceğini hatırlatan Yerlikaya, tüm vatandaşları alana çağırdı. Yerlikaya, "Tüm hemşehrilerimizi, Çarşamba gününe kadar alana gelmelerini istiyoruz. Bu akşam, Salı akşamı ve Çarşamba akşamı 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutmaya devam ediyoruz. Bu meydanları Çarşamba gününe kadar boş bırakmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Vali Yerlikaya, 24 gündür meydanları doldurarak demokrasi nöbeti tutan vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları, sendika, dernek yöneticileri ile hayırseverlere de teşekkür etti.