Suriye’nin Türkiye sınırının terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesi amacıyla TSK tarafından başlatılan operasyon sonrası Gaziantep çok sayıda saldırı tehdidi ile karşı karşıya kaldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteği ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte 24 Ağustos 2016 tarihinde Gaziantep’in Karkamış ilçesi sınırında bulunan Halep’in Cerablus kentini terör örgütü DAEŞ’ten temizleme amacıyla bir harekat başlatılmış, daha sonra operasyonlar Kilis’in Elbeyli ilçesi sınırında bulunan Suriye Çobanbey’i tarafında yoğunlaşmıştı. Harekatın başlama nedenleri olarak gösterilen DAEŞ’in Türkiye’nin içinde ve sınırındaki terör saldırıları sonucu bir çok güvenlik gücü ile sivil vatandaşın hayatını kaybetmesiydi.
Cemevine intihar saldırısı tehdidi
DAEŞ’e yönelik başlatılan harekat sonrası TSK desteği ile ÖSO’nun Suriye’deki ilerleyişi devam ederken, aynı zamanda Türkiye içinde ve özellikle Gaziantep’teki DAEŞ unsurlarına da operasyonlar ve gözaltılar gerçekleşti. Bu operasyonlar sürerken güvenlik güçleri DAEŞ’in Gaziantep’teki bazı noktalara intihar saldırısı yapacağı istihbaratına ulaştı. Bu saldırı tehditlerinin birisi Gaziantep’teki içerisinde Alevi Kültür Dernekleri’nin de bulunduğu Cemevine yönelikti. Geçtiğimiz hafta Düztepe Mahallesi’ndeki cemevine bombalı saldırı yapılacağı ihbarı polisi alarma geçirmiş, ihbarın ardından harekete geçen polis, mahalleyi ablukaya alarak cemevinin bulunduğu sokağı trafiğe kapatmıştı. Zırhlı araçlarla cemevi ve çevresinde önlem alınırken, özel harekat polisleri nöbet tutmaya başlamıştı. Yaklaşık bir hafta önce Cemevi çevresinde alınan güvenlik önlemleri halen devam ediyor.
ABD’nin saldırı uyarısı
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, 2 gün önce bir mesaj yayımlamış ve Gaziantep’te özellikle yabancılar tarafından tercih edilen alışveriş merkezi ve işletmelere yönelik bir terör saldırısı düzenlenebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Elçiliğin ABD vatandaşlarına ithafen yayımladığı mesajda, Gaziantep’teki bir "terör hücresi"ne yönelik polis soruşturması yürütüldüğüne dair haberler olduğu belirtildi. Mesajda, "Bu bilgi, teröristlerin muhtemelen alışveriş merkezlerini ya da Batılı müşterilerce tercih edilen restoran ve kafeleri hedef alacağına işaret ediyor" denildi. Bu uyarı sonrası Gaziantep’te bulunan alışveriş merkezleri çevresinde polis geniş güvenlik önlemi alarak şüpheli görülen her şahsın üzerini arayarak kimlik kontrolü yapıyor.
Ulu Cami’ye intihar saldırısı tehdidi
Gaziantep’te cuma namazı öncesi veya sonrasında Ulu Cami’ye yönelik canlı bomba saldırısı istihbaratına ulaşan emniyet, olası bir saldırıya karşı caminin bulunduğu caddeyi belediyeye ait tanker ve kamyonlarla kapattı. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Güven Timleri cami çevresinde adeta kuş uçurtmazken, çevrede bulunan iki okuldaki öğrenci ve öğretmenlerin çıkışlarına müsaade edilmedi. Caminin yaklaşık 500 metre çevresinde güvenlik önlemi alan ekipler çevrede bulunan araçları ise çekicilerle çektirdi.
Terör örgütü DEAŞ’ın terör saldırısı ile ilgili her ihbar ve istihbaratı dikkate alan polis ekipleri olası bir bombalı eylemin önüne geçmek için sürekli teyakkuz halinde. Son olarak Gaziantep’teki önemli kamu binalarının çevresi beton bloklarla kapatılırken, bugün Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önündeki beton duvara yeni bloklarla ek önlemler getirildi.