GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) Aşçılık Okulu'nda düzenlenen kursla, kadınlara sütlü ve pekmezli aşure eğitimi verildi.

İçli köfteden yuvalamaya, sarmadan kebap çeşitlerine kadar birçok zorlu lezzetin akraba ve komşularla birlikte üstünden kalkan Gaziantepli kadınlar, aşure konusunda da ustasından eğitim aldı.

Müzik, el sanatları, kişisel gelişim, bilgisayar gibi 26 alanda 216 branşta eğitim verilen GASMEK'te muharrem ayı dolayısıyla aşure kursu düzenlendi. Onarlı gruplar halinde üç gün süren kursu başarıyla tamamlayan kadınlara katılım belgesi verildi.

GASMEK eğitmen şef Selen Yetkin, muharrem ayının birlik ve beraberliği simgelediğini hatırlatarak, düzenledikleri kursla uygulamalı olarak aşure eğitimi verdiklerini söyledi.

İki çeşit aşure yapımını anlattıklarını ifade eden Yetkin, "Pekmezli ve sütlü aşure yaptık. Sütlü aşure aslında bizim yöreye ait değil ama farklı bir tat öğrenilmesi için iki çeşit yapıyoruz. Eğitimi onar kişilik gruplar halinde yaptık, bugün son günümüz. Zaten Gaziantepli kadınlar alışıktır birlik içinde yemek ve tatlı yapmaya. Burada da bir benzerini yaptık, aşurenin inceliklerini anlattık. Kursun sonunda başarılı olanlara katılım belgesi verildi." dedi.

Kursiyer Adile Polat da Gaziantepli olarak sütlü aşureyi bilmediklerini belirterek, "Bizim bildiğimiz sadece pekmezli aşureydi. Sütlü aşureyi ilk defa duyduk, çok farklı bir tat. Yeni bir şeyler öğrendik. Evde yapmak için sabırsızlanıyorum." diye konuştu.

Kursiyer Tuba Demirci de Gaziantep'in yemeklerinin hem eziyetli hem de çok lezzetli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Güzel günlerde bir araya gelip yemeklerimizi hep birlikte yapıyoruz. Hem sohbet ediyoruz hem de neşe içinde yemeklerimizi yapıyoruz. Aşure bize özgü olmasa da birlik beraberliği simgelediği için Antep yemekleri gibi birlikte yapıyoruz. Hem keyifli oldu, hem de ilk defa sütlü aşure yapımını öğrendik."

Medine Fırtına, kültürümüze ait yemekleri daha iyi öğrenebilmek adına, bu kursa geldiğini kaydederek, her kadının yemek konusunda bir şeyler bildiğini ancak ustasından öğrenmenin çok farklı olduğunu dile getirdi.