Gaziantep Ticaret Odası (GTO) koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Gaziantep Genç Girişimciler Kurulunca düzenlenen "Girişimci Havuzu Proje Yarışması Final Programı"nda genç girişimciler ödüllendirildi. Programda TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da genç girişimcilerle buluştu.
Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Girişimci Havuzu Proje Yarışması”na 202 proje başvurusu yapıldı. 202 proje içerisinde son 6 proje içersinde kalan genç fikirler, projelerini anlattı. Gaziantep Destinasyon projesiyle Nisa Demir’i birinci oldu. Ödüllendirme kapsamında 1. olan genç girişimciye 30 bin TL, 202 Proje içerisindeki 50 proje sahibine de KOSGEB destek programına katılım imkânı verecek.
Gaziantep Genç Girişimciler ödül programına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mehmet Yetkinşekerci, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Onursal Başkanı Cengiz Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Genç Girişmeciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı İbrahim Yetkinşekerci, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav ve genç girişimciler katıldı.
Kurul olarak Onursal Başkanı Cengiz Konukoğlu ve diğer arkadaşlardan görevi devraldıklarından itibaren Gaziantep’te girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi konusunda birçok çalışmaya imza attıklarını belirten Gaziantep Genç Girişmeciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı İbrahim Yetkinşekerci, “Bu çalışmalardan bir tanesi de bu sen ikincisini gerçekleştireceğimiz genç girişimcilik havuzu projesidir” dedi.
Proje yarışmasına Ekim-Aralık 2015 döneminde toplam 202 başvuru aldıklarını söyleyen Yetkinşekerci, “Komisyon üyeleri ile bu projeleri değerlendirerek huzurlarınıza çıkacak 6 finalist projeyi belirledik. 3 ay süren bu değerlendirme sürecinde bizlere her türlü desteği veren Gaziantep Üniversitesi Teknopark uzmanlarına Genç Girişimcilik komisyonuna teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Girişimcilik benim çok sevdiğim bir kelime. Gaziantep fabrikalarıyla ünlü bir kent, sanayi odası başkanımız Sayın Adil Konukoğlu’nun öncülüğünde yol adlılar gidiyorlar. Ama asıl Gaziantep’in bir fabrikası var ki girişimci fabrikası, insan fabrikası. Biz gerçekten dolaştığımızda bunu çok bariz hissediyoruz. Yani insanlar Gaziantep’e gıptayla bakıyor. Sonra dönüp bakıyoruz. Neyi ünlü? İnsanı ünlü. İnsanlar sürekli fabrikada üretiyor. Girişimci üretiyor. Kiminle konuşsanız bir fikri var. İsim vermek istemiyorum birçok şehirde onların yerleşenleri ile konuşuyorum, ‘ya sizde kaç tane girişimci var? Ne yapıyorlar?’ maalesef yok. Biz bunun kıymetini bilmeliyiz, sizlerde gençler olarak cesarete alıp devam etmelisiniz” şeklinde konuştu.
“Bu girişimciliğin çok enteresan bir yanı var” diyen TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise, “Kilosu belli değil, reçetesi yok yani ben size bu gün şunları şunları şunları yaparsanız siz girişimci olursunuz, diyemem. Zaten çoğunuz belki girişimci olmakta istemiyor olabilirsiniz, bu da problem değil. Herkesin hayalleri önemli ama ben sizlere bazı ipuçları vermeye çalışacağım. Şimdiye kadar benim 46 yıllık hayatımda ben neler yapmaya çalıştım? Fena da gitmedi. Bir kere birincisi bu girişmci hiç bir zaman oldum demiyor. Yani ben artık başardım, diyorsa bu girişimci değildir ifadelerini kullandı.
“BENCE EŞİT DOĞMUYORUZ, EŞİT ÖLÜYORUZ”
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Bence eşit doğmuyoruz. Eşit ölüyoruz. Toprağın altına giriyoruz hep beraber. Ama doğduğumuzda hepimiz farklı maddi imkanlarla doğuyor. Bizlere düşen ne? Bize düşen buradayken en iyi ne yapabiliriz. Bunu düşünmemiz gerek. Sende daha az var bende daha çok var. Bunlar çok önemli değil. Yani eline bir kağıt dağıtılıyor. Bu kağıdı en iyi oynamak, kendi olanaklarından en iyi faydalanmak kendi görevimizmiş gibi geliyor bana. Dolayısıyla hiçbir zaman bana göre oldum demek yetmiyor girişimci için. Neden girişimcilik önemli bu günün Türkiye’sinde siz okuldan mezun olduktan sonra 5’te 1’iniz işsiz. Bu rakam Yunanistan’ın, İspanya’nın yarısı kadar ama yüksek. Onun için girişimcilik bir alternatif. Bunu biz aşılamaya, bunu insanlara irite etmeye çalışıyoruz. Yani herhangi birinizin bu gün eve giderken 2 dakika düşündürelim” dedi.
“EVVELA İTİBAR VE DÜRÜSTLÜK GİRİŞİMCİLİĞİN ANA TEMELİ”
“Girişimciliği biz bir önceki babalarımızdan ve etrafımızdan görerek bir noktaya getirmeye çalıştık” diyen SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Ama aldığımız düstur şuydu, işin hevesi dürüstlük derdi babam. Dürüst olduğunuz zaman zaten bir marka oluyorsunuz çünkü marka nedir? Aynı kalitede mal yapıp her gün biraz daha iyiye giderek markanın arakasında durabilmedir. Dürüstlük nedir? Yine malın arkasında durabilmektir. Sözünde durabilmektir. Ve bu sözünden de geriye dönmemektir. Evvela itibar ve dürüstlük girişimciliğin ana temeli” şeklinde konuştu.