Yaşar Üniversitesi siber güvenlik yüksek lisans öğrencileri, savaş tarihine damgasını vurmuş milattan önce 4. yüzyılda yaşamış Sun Tzu’nun "Savaş sanatı" kitabında anlattığı savaş ile günümüzdeki siber savaşı karşılaştırdı. Berlin’de yapılan 15. Avrupa Siber Savaş ve Siber Güvenlik Konferansı’nda sunulan çalışma, en iyi poster ödülünü aldı.
Yaşar Üniversitesi siber güvenlik yüksek lisansı öğrencileri, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz’un Bilgi Güvenliği dersi kapsamında tarihteki geleneksel savaşlarla siber savaşları karşılaştırdı. Savaş tarihine damgasını vurmuş milattan önce 4. yüzyılda yaşamış Sun Tzu’nun "Savaş sanatı" kitabındaki öğretilerini inceleyen öğrenciler, anlatılanları, siber ortam ile eşleştirmeye çalıştı. Siber ortamdaki ordunun birimlerini inceleyen öğrenciler, “Günümüzde yıllık olarak üretilen veri miktarı Zettabyte’lara ulaşmakta. Bu miktardaki verinin işlenip bilgi haline çevrilmesi ve kullanılması siber dünyadaki en büyük bileşen. Bu büyüklükteki verinin işlenebilmesi için aynı güçte bilgi işleme birimlerine, donanım ve yazılıma ihtiyaç var. Bütün bilgi, veri üretimi, işlenmesi, depolanması ve aralarında iletişim kurulması, siber ordunun ana bileşenleri oluşturuyor. Sun Tzu’nun Savaş Sanatı kitabındaki bölümleri tek tek ele alıp siber dünyada bunların karşılıklarının ne olabileceği üzerine çalıştık” dedi.
Ordu transferi ile bilgi transferi aynı
Öğrenciler “Kitapta anlatılan orduların transferi, siber ortamdaki bilginin transfer edilmesine karşılık geliyor. Planlama, stratejik saldırı, manevra, ateşle saldırı, taktik, zayıf ve güçlü, casusluk ve istihbarat gibi kavramlar da siber savaşta neredeyse birebir karşılıklarını buluyor” diye konuştu.
Yüksek Lisans öğrencileri Hüseyin Yağcı, Bedirhan Yıldız, Ozan Murat, Mertcan Karayılan, Bahar Timaç ve Çağrı Doğu tarafından yapılan çalışma, Berlin’de yapılan 15. Avrupa Siber Savaş ve Siber Güvenlik Konferansı’nda sunuldu. Araştırma Görevlisi Çağatay Yücel ve Hüseyin Yağcı’nın sunduğu çalışma, “En iyi poster” dalında da birincilik ödülüne layık görüldü.
Sun Tzu Kimdir?
MÖ 500’de yaşamış ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir. Savaş stratejisi üzerine yazdığı Savaş Sanatı adlı yazılarda toplanan sohbeti dünyanın en eski strateji kuramları olarak kabul görür.