Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) Gelsenkirchen Gençlik Dairesi’nde (Jugendamt) skandal patlak vermesinden sonra siyasetin gündemi de bu dairenin kontrolündeki yurtlar oldu.

KRV Aile Bakanı Ute Schäfer, gençlik dairelerine bağlı yurtların daha sıkı kontrolünün yapılmasını istiyor. Sadece yurtlardaki kontrol ile de yetinmeyen bakan Schäfer, aynı zamanda bu yurtlarda çocuklara uygulanacak eğitim müfredatı, pedagojik metotlara varıncaya kadar her şeyin denetlenmesini ve kayda alınmasını istiyor.

Gelsenkirchen’deki skandaldan dersler çıkaran bakan bu konuda diğer eyaletlerden meslektaşlarını da ikna etmeye çalışıyor. Schäfer diğer meslektaşlarını ikna edebilirse bu konuda yasal boşluklar giderilerek gençlik dairelerine bağlı yurtların denetimleri yapılabilecek. Gelsenkirchen Gençlik Dairesi’nde ki skandalın en önemli ayağı yurdun yasal olarak denetlenememesi olmuştu. SPD’li bakan 21 Mayıs tarihinde meslektaşları ile buluşmasında konuyu gündeme getirecek.

Bakan buradan karar çıkmasını sağlayarak bir çalışma gurubu kurulup konu üzerinde çalışmasını isteyecek. İstenilen yasaya göre eyalet gençlik dairelerine yetkiler verilerek yurt ihalesi alacak olan işletmelerin güvenilirlikleri kontrol edilecek ve daha sonra ise düzenli denetlenmesi sağlanacak. Kontroller habersiz yapılabileceği gibi eksiklerin görülmesi durumunda cezai müeyyidelerde söz konusu olabilecek.