Bursa'da, 1 litre bitkisel atık yağın, 1 milyon litre içme suyunu kirlettiği gerçeğinden hareketle bitkisel atık yağları toplamak için harekat başlatıldı. İlk etapta 40 farklı noktaya konulan bitkisel atık yağ toplama makineleri ile atık yağların çevreye verdiği zararın önüne geçilirken, aynı zamanda yağların biyodizele dönüşümüne ekonomiye katkı sağlanacak.

Bir litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiği gerçeğinden hareket eden Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, evlerde kullanıldıktan sonra lavabolara dökülerek, yer altı su kaynaklarında kirliliğe yol açan bitkisel atık yağları toplamak için harekete geçti. İlk etapta alınan 40 adet atık bitkisel yağ toplama makinesi BUSMEK Kurs Merkezleri, muhtarlıklar, kültür ve sanat merkezleri, ilçe belediye hizmet binaları gibi halkın kolay ulaşabileceği noktalara yerleştirildi.

Su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önleyerek, deniz, akarsu ve göllerin oksijensiz kalmasına böylelikle de balık ve kuş ölümlerine de yol açan bitkisel atık yağların toplanmasıyla, sağlıklı bir çevre yolunda büyük bir atık atılırken, atık yağlar aynı zamanda lisanslı firma tarafından biyodizele dönüştürülerek yatık olarak kullanılacak. Böylelikle hem çevre korunurken hem de ekonomiye bir değer katılmış olacak.