Kamu Denetçiliği Kurumunca başlatılan yeni uygulama kapsamında Türkiye’yi dolaşacak "gezici şikayet aracı", İzmir’de vatandaşları hem bilgilendirdi hem de şikayetlerini aldı.
Bilgilendirme yapmak ve şikayetleri yerinde toplayıp halka ikamet ettikleri şehirlerde hizmet vermek amacıyla yola çıkan aracın ilk durağı İzmir oldu. İzmir Konak meydanında kurulan stantla uzmanlar tarafından kurum hakkında bilgilendirme yapılırken, gezici şikayet aracında da şikayetler dinlendi. İki gün sürecek etkinlik ile Ombudsmanlık kurumunun işlevini anlatarak farkındalık oluşturmak ve idare ile vatandaşlar arasında köprü kurarak sorunları yerinde çözmek hedefleniyor.
Vatandaşların ombudsmanlık kurumundan çok haberdar olmadığını ve bu nedenle farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirten Kamu Denetçiliği Kurumu Denetçisi ve AK Parti eski Afyonkarahisar Milletvekili Zekeriya Aslan, “Ombudsmanlık kurumu, idarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarına karşı şikayet yeridir. Ne kadar geniş bir alan ve biz bu alandaki şikayetleri inceliyoruz. Dünyada 140 ülke üzerinde ombudsmanlık kurumu var. Hak arama yolu olarak yargıya gitmeden önce bize başvurabilirler” dedi.
ŞİKAYET EDENİN ADI İSTERSE GİZLİ TUTULUYOR
Başvuru için yapılacak tek şeyin kamu denetçiliği kurumu internet sayfasına girerek şikayet bölümüne şikayetlerini iletmek olduğunu ifade eden Aslan, isterse kişinin adının da gizli tutulduğunu dile getirdi.
HER KONUDA ŞİKAYET ALINIYOR
Haklarının ihlal edildiği her konuda başvuru yapılabileceğini belirten Zekeriya Aslan, şunları söyledi:
“Haklarınızın bir devlet kurumu tarafından ihlal edildiğini düşünüyorsanız şikayet edebiliyorsunuz. Başvurunuza cevap geciktiriliyorsa ki bundan çok şikayet alıyoruz. Sağlık haklarınızdan mahrum kaldığınızı düşünüyorsanız, eğitim haklarınızdan mahrum kaldığınızı düşünüyorsanız şikayet edebiliyorsunuz. Her şeye bakıyoruz, yeter ki hakkın ihlal edildiğini düşünsün bakıyoruz. Kanun o yetkiyi bize tanımıştır, keyfi değildir. Mesela memurlar keyfi olarak işinizi yapmıyorsa, işinizi geciktiriyor ise, sizi haksızlığa uğratıyorsa, başvurunuza olumlu ya da olumsuz cevap verilmiyorsa ve ‘bugün git yarın gel’ deniliyorsa ve daha bir çok konu kapsamında başvurabiliyorsunuz. ‘Bugün git’ dedikleri anda bize şikayet edebiliyorsunuz. ’Yarın gel’ demiyoruz vatandaşımıza yapacaksınız diyoruz. Vatandaşın yol arkadaşıyız.”
“BÜROKRASİYİ AZALTIYORUZ, KISA YOLDAN ÇÖZÜME ULAŞTIRIYORUZ”
Hakkının gasp edildiğini düşünen herkesin başvuruda bulunabileceğini anlatan Aslan, şunları söyledi:
“Haksızlığa uğrayan varsa, menfaati ihlal edilen varsa onlara bakıyoruz. Sonra arkadaşlarımız inceliyor. Bana geldiği zaman ben belediyelerin şikayetlerini inceleyen birimin başındayım. İlgili belediye başkanını direk arıyoruz. Öyle şikayetler geliyor ki bize. Diyorlar ki ‘belediyeden kimseyi muhatap alamıyorum’ ama belediye başkanının bundan haberi yok maalesef. Belediye başkanını arıyoruz , konuyla ilgileniyoruz. Ya kendisiyle ya yardımcısı ile görüştürüyoruz. Sonucunda bize gelip teşekkür eden o kadar çok insan var ki muhatap bulduk diye. Neticede bürokrasiyi de azaltıyoruz. Bir derdimiz de bu çünkü Türkiye bürokratik bir devlet bunu her yerde söylüyoruz. Kamu denetçiliği kurumu açıkçası kısa yoldan çözüme ulaşmanın yoludur.”
HİÇBİR ÜCRET ALINMIYOR
Sorunu kimseye havale etmeden kendilerinin çözdüğünün altını çizen Aslan, “Şuraya yazı yaz buraya yazı yaz’ bütün kurumlara yazıları biz yazıyoruz. Konuşulacaksa da biz konuşuyoruz. Bu yönden çok güzel, hiçbir yere havale etmiyoruz. Ücretsiz ve süreyi durduruyoruz” dedi.
Aslan, kurumun yakın zamanda İzmir’de de ofis açacağını sözlerine ekledi.
YURTTAŞLAR MEMNUN
Kamu Denetçi Kurumundan haberi olmayan birçok vatandaş da uygulamadan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Bir vatandaş, şunları söyledi: “Herkes hakkını arama hakkına sahip olmalı ki aksaklıklar ortaya çıksın, insanlar daha rahat hakkını arasın. İyi bir uygulama kamu yerlerinin çoğunda kendinizi anlatamıyorsunuz, en azından burada sıkıntılarınızı şahıs olarak değerlendiriyorlar. Ve gizli tuttuklarını söylüyorlar. Çok memnunum vatandaş olarak. Kamu denetçiliğine çok ciddi görev düşüyor ve şu ana kadar bende bıraktığı izlenim oldukça iyi. Bu görevini aktif olarak yerine getirebildiği noktada hem devletin daha iyi hizmet sağlamasını hem de biz vatandaşların haklarını koruma noktasında daha etkin olacağına inanıyorum.”