Mersin’in Silifke ilçesinde geçtiğimiz Temmuz ayında kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından saldırıya uğrayarak parçalanan ve Aylan bebek başta olmak üzere denizde ölen Suriyeli göçmen çocukların anısına yapılan ‘Göçmen İzleri’ heykelinin parçalanan zincirleri, heykeltıraş Malik Bulut tarafından yapılarak yeniden montajlandı.
Silifke Belediyesi’nce düzenlenen 43’üncü Uluslararası Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında Göksu Parkı Anıt Meydanı’nda geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan tekne şeklindeki ’Göçmen İzleri’ adlı heykel, 13 Temmuz Çarşamba gecesi kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin saldırısına uğradı. Saldırganların kırdığı teknenin zincir bölümüne ait parçalar, ırmak kenarında bulunurken, saldırı, başta sanatseverler olmak üzere tüm toplumun tepkisini çekti.
Saldırı sonrasında parçalanan heykeli yeniden yapmak için harekete geçen Malik Bulut, belediye yetkilileri ile temasa geçti. Silifke Belediyesi ile görüşen Malik Bulut, heykelin kırılan bölümünü yeniden yaptı. İstanbul’daki atölyesinde yaklaşık 10 gün süren çalışma sonrasında heykelin kırılan parçasını tamamlayan Bulut’un Silifke’ye gönderdiği 100 kilogram ağırlığındaki zincir kısmı ve yaklaşık 10 ton ağırlığındaki tekne kısmından oluşan eseri kendisinin katılımıyla Su Büklümü Mahallesi’nde yapılan 15 Temmuz Demokrasi Parkı’na getirildi.
Burada heykeltıraş Bulut’a Belediye Başkanı Mustafa Turgut da eşlik etti. Bulut, belediye çalışanları ile birlikte yeniden yaptığı zinciri tekne kısmına yerleştirdi. Monte işleminin ardından 2 parçadan oluşan Göçmen İzleri heykeli vinç yardımıyla 15 Temmuz Demokrasi Parkı içerisinde yer alan havuza yerleştirildi.
Bulut, heykelinin saldırıya uğramasından dolayı çok üzüldüğünü belirterek, “Hasarı gidermek adına zincir kısmını tekrar yaptım. 43’üncü Silifke Uluslararası Kültür Haftası’nda yapılan diğer heykellerin farklı noktalara yerleştirildi. Şimdi bütün heykeller kendi mekanında kendi enerjilerini yeni parklarda yayıyorlar. Heykeller, kentlerin belleğidir. Gelen geçen insanlar için bir hafıza oluşturacak. Bu çocuklar masum ve kimsesizdi. Belki de kumsaldaki son ayak izleri orada kaldı. Ben o ayak izlerini de tekneye işlemiştim. Maalesef böyle bir saldırıya uğradı. Biz bu lekeyi Silifke’ye sürdürmeyeceğiz. Hemşehrilerimin arkamda olması beni daha şevklendirdi. Daha güzel şeyler yapacağız bu umutla buradayız” diye konuştu.
Başkan Turgut ise, sanatçı Bulut’a teşekkür ederek, “Heykelin çok önemli bir özelliği var. Bütün dünyada Suriyeli göçmenlerin simgesi olan Aylan bebeği, hem de bütün göçmenleri anlatıyor. Malik Hocamıza tekrar teşekkür ediyorum böyle bir eseri Silifke’ye kazandırdığı için” dedi.